Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонару може да загуби политическото

...
Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонару може да загуби политическото
Коментари Харесай

Болсонару може да загуби политическото си бъдеще

Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонару може да загуби политическото си бъдеще.

Това стана ясно в четвъртък, след  като трима от наложителните четирима съдии от федералните изборни съдилища постановиха, че той е злоупотребил с властта си на миналогодишните избори, оповестява " Ройтерс ".

Делото беше отсрочено за петък, когато ще се произнесат останалите съдии.

Болсонару може да се окаже лишен от обществена служба до 2030 година, в случай че болшинството от седемте съдии в съда в Бразилия открият, че е злоупотребил с властта си, като е призовал посланици, с цел да изрази неоснователни изказвания по отношение на системата за гласоподаване в Бразилия преди гласуването предходната година.

Досега трима съдии са дали своят вот да осъдят крайнодесния националист за корист с политическа власт и корист с медиите, до момента в който един не е дал своя вот.

Припомняме, че Болсонару, някогашен капитан от армията, загуби изборите през октомври предходната година от левия противник Луис Инасио Лула да Силва.

Той е упрекнат, че е основал общонационално придвижване за анулация на изборния резултат, което приключи с нахлуването на 8 януари в държавни здания в Бразилия от хиляди негови поддръжници. Той обаче  отхвърля да е направил нарушаване.

Избран през 2018 година на фона на вълна от десни водачи, в това число неговия политически кумир, някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, Болсонару получи рецензии за слабото си ръководство на тропическите гори на Амазонка, метода си към рестриктивните мерки против COVID-19 и атакита против изборната система на Бразилия.

Много от неговите тогавашни съдружници са разпитвани от законодателите в следствие на Конгреса за протестите от 8 януари.
 Съдят Болсонару на 22 юни
Съдят Болсонару на 22 юни

По обвинявания в корист с власт и дезинформация

Болсонаро отлетя за Рио де Жанейро в четвъртък, където беше посрещнат на летището с крясъци " нарушител " и " превратаджия " . Той сподели, че процесът е политически лов на вещици, целящ да разреши на бразилската левица да се бори без оборване на изборите през 2026 година, на които той към момента се надяваше да се кандидатира.

Въпреки това мнозина в Бразилия, в това число и самият Болсонару, считат, че той евентуално ще бъде лишен от поста - замайващ поврат за фигура, която до неотдавна беше най-влиятелният човек в Бразилия.

" Изглежда всички споделят, че е евентуално да бъда изключен от поста ", сподели той пред вестник Folha de S. Paulo в изявление. " Няма да се обезверявам. Какво мога да направя? "

Болсонару не рискува затвор. Въпреки това 68-годишният към момента е изправен пред голям брой престъпни следствия, които към момента могат да го слагат зад решетките.

Много от някогашните му съдружници му обърнаха тил, възлагайки очакванията си на нови десни хора като губернатора на Сао Пауло Тарсисио Фрейтас и губернатора на Минас Жерайс Ромеу Зема.

Най-голямата вяра на Болсонаро за бъдеща съответност може да се дължи на фамилията му, в това число брачната половинка му и синовете депутати, които също биха могли да таят личните си президентски упоритости. Той сподели пред Folha de S. Paulo, че брачната половинка му Мишел може да бъде претендент за президент през 2026 година, само че сподели, че й липсва политически опит.
 Болсонару е разследван за подправена Коронавирус имунизация
Болсонару е разследван за подправена Коронавирус имунизация

Яростният песимист внезапно се оказа имунизиран преди заминаването си за САЩ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР