Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро заяви, че се готви

...
Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро заяви, че се готви
Коментари Харесай

Болсонаро се връща в Бразилия, където искат замразяване на активите му

Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро съобщи, че се готви да напусне Съединени американски щати и да се върне вкъщи през идващите няколко седмици, тъй като прокурорите в Бразилия се пробват да замразят активите му след протестите в столицата, проведени от негови радикални почитатели.
Още по темата
Крайно десният популист е под прицел след нападението против държавния квартал в Бразилия в неделя от хиляди екстремисти, които приканиха за събаряне на новото държавно управление, ръководено от левия деец Луиз Инасио Лула да Силва.

Болсонаро е във Флорида от края на предходната година, когато завърши мандатът му, откакто загуби изборите от своя политически съперник.

" Дойдох [в САЩ], с цел да остана до края на месеца [януари], само че имам намерение да ускоря завръщането си ", сподели той пред Си Ен Ен Бразилия.

След като протестиращи нахлуха и разграбиха бразилския Конгрес, Върховния съд и президентския замък, Белият дом се сблъска с апели от видни политици да изгони Болсонаро. Критиците в Съединени американски щати и Бразилия упрекват някогашния президент в подклаждане на екстремизъм и пренебрежение към демократичните институции.

Във вторник прокурорите в латиноамериканската страна внесоха искане във федералния съд за конфискация на имуществото на Болсонаро. Те обявиха, че парите би трябвало да отидат за възнаграждение на ремонта на публичното имущество, развалено по време на безредиците.

Следователите разшириха и следствието на уредниците и лицата, които са финансирали случаите в столицата на Бразилия. Според министъра на правораздаването под наблюдаване са хора от мощния селскостопански бранш в страната.

Болсонаро, който е обект на голям брой правосъдни следствия в родината си, се дистанцира от нападенията, които съгласно него са " минали границата ", напомня в. " Файненшъл Таймс ".

В понеделник 67-годишният мъж беше признат в болница с болки в корема, свързани с пострадванията, получени при намушкването му с нож по време на предизборната акция през 2018 година

Болсонаро съобщи пред Си Ен Ен, че лекарите в Бразилия са по-запознати с чревната му непроходимост, която е довела до предходни престои в болница.

" Дойдох, с цел да прекарам известно време надалеч от фамилията. Но не съм имал спокойни дни. Първо, случи се този противен епизод [в неделя] в Бразилия, а по-късно и тази моя хоспитализация ", добави той.

Човек, непосредствен до семейство Болсонаро, съобщи, че някогашният президент е желал да потърси лекуване от медиците в родината си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР