Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария-Луиза са собственици

...
Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария-Луиза са собственици
Коментари Харесай

ВКС: Симеон Сакскобургготски и сестра му са законни собственици на Врана

Бившият министър председател Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария-Луиза са притежатели на парка и двореца „ Врана “ и всички искания на страната по отношение на тях са отхвърлени дефинитивно. Това следва от отхвърли на Върховния касационен съд  да допусне до обжалване решението на Софийския апелативен съд, с което през предишното лято двамата бяха приети за притежатели на недвижимия парцел, заяви Lex.bg.

Върховните съдии акцентират, че решението на САС следва напълно най-новата процедура на Върховен касационен съд – по делото „ Царска Бистрица “, която беше открита след произнасянето на Конституционния съд.

По проблема „ Царска Бистрица “ Върховен касационен съд за първи път почете настояването на отбраната на Сакскобургготски да бъде запитан Конституционният съд (КС) какъв е резултатът от решението му, с което през 1998 година разгласи за противоконституционен Закона за оповестяване държавна благосъстоятелност парцелите на фамилиите на някогашните царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (ЗОДСИСБЦ). Конституционен съд се произнесе и одобри, че закони като него би трябвало да се смятат за невалидни от приемането на новата Конституция през 1991 година

Държавата твърдеше, че е придобила двореца „ Врана “ на три учредения. Миналата година и трите бяха отхвърлени от апелативните съдии Иво Дачев (председател на състава), Мария Георгиева и Асен Воденичаров (докладчик). А с днешното определение на Върховен касационен съд решението им остава в действие.

Държавата е сложила 11 въпроса, с които да обоснове допускането на касационно обжалване, в това число и поискала и делото да бъде спряно и да бъде формирано тълкувателно дело. Върховен касационен съд отхвърля настояването за постановяване на тълкувателно решение, като сочи, че въпросите, на които страната желае да се отговори в него, или са изяснени, или са неотносими към проблема „ Врана “.

Върховен касационен съд позволява обжалване на решението на САС единствено във връзка с останалите наследници на някогашните царе – Фердинанд декор Вюртемберг, Александър декор Вюртемберг, Ойген декор Вюртемберг, Софи Едокси Мария Луиз и Маргарет Люс-Байи дьо Шовини, защото без да са подали въззивни тъжби, САС се е произнесъл и за тяхната благосъстоятелност.

„ С това решение се поставя завършек на разногласието за „ Врана “ – тя принадлежи на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза и се възстановя една правна и житейска правдивост, тъй като когато страната е лишила от някого нещо и го връща, самата тя би трябвало да се съобрази със своите актове. След като в миналото е лишила „ Врана “ от царското семейство точно като имущество на царя, няма по какъв начин години по-късно да твърди, че то е нейно още все още на одържавяването “, коментира юрист Валя Гигова, която реализира отбраната на Симеон и сестра му по делото „ Врана “.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР