Унгария би насърчила други членове на Европейския съюз да приемат

...
Унгария би насърчила други членове на Европейския съюз да приемат
Коментари Харесай

Унгария иска ЕС да последва примера на грузинския закон за чуждестранно влияние

Унгария би насърчила други членове на Европейския съюз да одобряват закони, сходни на мощно оспорвания грузински закон за " задгранично въздействие ", съобщи почитан чиновник на централноевропейската страна.

Приемането на закона провокира невиждани митинги в Тбилиси и стихия от интернационалните осъждания, в това число от страна на Европейски Съюз.

Политическият шеф на унгарския министър-председател Виктор Орбан обаче поддържа закона в обява в X.

" Нашето желание не е да наложим несъгласие на закона на Грузия за бистрота на задграничното въздействие, а да насърчим въвеждането на сходни закони в целия Европейски Съюз! ", написа Балаж Орбан.

" Защитата на личния суверенитет от нежелана непозната интервенция не е опасност, а причина за народна власт - точно за това е законът и вместо да го осъжда, Европейски Съюз може би също би трябвало да последва образеца ", добави той.

Спорният грузински законопроект изисква неправителствените организации и медиите, които получават повече от 20 % от финансирането си от чужбина, да се записват като органи, " преследващи ползите на непозната мощ ".

Критиците настояват, че той отразява репресивното съветско законодателство, употребявано за заглушаване на инакомислието.

Унгария - единствената страна от Европейски Съюз, която поддържа тесни връзки с Кремъл след съветската инвазия в Украйна - е правилен съдружник на грузинските управляващи.

Будапеща се опълчи на резолюция на Европейския съюз, осъждаща Грузия за приемането на противоречивия закон и призоваваща Тбилиси да промени курса си.

По-късно изказването беше оповестено и подписано от ръководителя на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел и останалите членове на Европейската комисия.

" Приемането на този закон се отразява негативно на напредъка на Грузия по пътя към Европейски Съюз. Призоваваме грузинските управляващи да отдръпват закона ", се споделя в него.

Унгария е изправена пред процедура за нарушаване на правото на Европейски Съюз поради пакет от закони, признати предходната година, които съгласно ръководещата партия имат за цел " да защитят суверенитета на нацията " и да лимитират непознатото въздействие.

Той криминализира задграничното финансиране и инициира основаването на Служба за отбрана на суверенитета с необятни пълномощия за следствие.

През март Венецианската комисия, най-големият европейски орган за наблюдаване на правата на индивида, прикани новосъздадената държавна работа да бъде отстранена, като предизвести, че тя разполага с непропорционална власт и може да има " вцепеняващ резултат " върху демокрацията в Унгария, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР