Бившият премиер на Италия и лидер на партията Напред, Италия

...
Бившият премиер на Италия и лидер на партията Напред, Италия
Коментари Харесай

И в Италия се появиха настроения за повече автономия на богатия Север

Бившият министър председател на Италия и водач на партията " Напред, Италия " Силвио Берлускони предложи да се организира референдум за автономност на всички италиански области. Той сподели това пред последователи на референдум, който ще се организира в северните провинции Ломбардия и Венето на 22 октомври, заяви БГНЕС.
Референдумът в Ломбардия, където най-големият град е Милано, и във Венето, е с въпрос дали хората желаят по-голяма автономност. Плебисцитът не е толкоз краен, колкото беше референдумът в Каталуния. Настроенията за повече права в италианския Север обаче са от дълго време факт и то по тривиална причина - че италианските провинции там дават прекалено много за общия бюджет и на процедура дотират южните провинции, а не получават задоволително от централната власт.
" Искаме да предложим на всички италиански райони да изискат от централното държавно управление разширение на пълномощията за районните управляващи ", сподели Берлускони и изрази поддръжка за референдума. Той не посочи дали ще отиде да гласоподава в Милано, който е административен център на Ломбардия. " Ще би трябвало да се съветвам със своите юристи дали имам право да гласоподавам ", пошегува се той и добави, че е регистриран по местоживеене в Рим.
На 22 октомври във Венето и Ломбардия ще се организира референдум за вероятно разширение на автономията на тези две области. Това значи, че районните управляващи желаят по-големи пълномощия в ръководството на разнообразни сфери от публичния живот. Такова право е заложено в конституцията на Италия, само че в какви сфери ще се дава автономност се взема решение на договаряния с държавното управление. Това значи, че въпреки референдумът да е легален, той няма практическа мощ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР