Бившият председател на стратегическия съвет към президента Александър Маринов споделя

...
Бившият председател на стратегическия съвет към президента Александър Маринов споделя
Коментари Харесай

Маринов: Това враждебно мнозинство в НС едва ли ще обърне внимание на проект за промени в Конституцията на президента

Бившият ръководител на стратегическия съвет към президента Александър Маринов споделя изцяло тезата на президента Румен Радев, че " планът за промени в Конституцията на ПП/ДБ е юридически необразован и политически циничен ". И изясни, че в обществото имало гърмеж на отвращение по отношение на някои оферти, като това да бъде заменен националния празник от 3 март на 24 май.

Според политологът това " враждебно болшинство " в Народното събрание нямало и да обърне внимание на план за промени в Конституцията от страна на президентската институция и това бе аргументът му Румен Радев да не направи обществена своята версия за смяна на Конституцията.

Припомняме, че Румен Радев разгласи още по време на първия си мандат такава самодейност. Той организира срещи с представители на институции, разгласи и подготвен план за смяна на Основния закон. До този миг обаче никой не го е виждал, а малко преди началото на втория си мандат Радев съобщи, че би предложил плана си единствено на устойчиво и работещо Народно заседание.

Маринов уточни още, че продължава да се нагнетява напрежение против служебните държавни управления на президента. И съобщи, че е редно постоянната власт да бъде подложена на надзор от обществото.

" Плоско е обяснението, че президентът ръководи еднолично. Привижда им се нещо ", разяснява стратегът на Радев.

Той не чака да има ограничаване на мандатност на кметовете в плана за промени в Конституцията.

Припомняме, 2019 - 2020 година бяха дейни години за оферти за промени в Конституцията, когато в президентството започнаха съвещания с такава поръчка. ТогаваГЕРБ излязоха с оферти за промени на два пъти, само че претърпяха крушение в 44-то Народно заседание. След изборите на 4 април 2021 година водачът на ГЕРБ Бойко Борисов актуализира тематиката.В нея се включи и водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов със свои хрумвания.

От друга страна, концепциите на " ИТН ", подложени на гласоподаване на референдума през 2016 година, както и изключените въпроси, също допускат гласоподаване на промени в Основния закон. АДПС също излязоха със личен план през 2022 година.

Това е една от главните тематики и на 49-то Народно заседание, което образува и профилирана комисия, към състава на която имаше значително напрежение. Едва предходната седмица обаче тя организира първото си съвещание, а желанието е да се излезе с общ и обединен план.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР