Бившият министър на икономиката в последния кабинет на ГЕРБ Лъчезар

...
Бившият министър на икономиката в последния кабинет на ГЕРБ Лъчезар
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов разби лъжите на Кирил Петков

Бившият министър на стопанската система в последния кабинет на ГЕРБ Лъчезар Борисов закова Кирил Петков и разруши лъжите му за стопанската система. Борисов пусна изострен пост във Facebook, с който разкри същинското положение на страната ни. Инфлацията ни е два пъти по-висока от европейската, заяви Борисов.

Евростат сподели на българските политици от последния постоянен кабинет по какъв начин не би трябвало да се лъже обществото, написа Лъчезар Борисов.

Ето постът на Лъчезар Борисов във Facebook:

През изтеклите месеци доста политици се хвалеха, че са трансформирали България в водача на Европейски Съюз по промишлено произвеждане. Тези политици изграждаха тезата си стъпвайки на растежа на показателя на промишленото произвеждане от месец май 2022 година и сравнявайки го с останалите страни от Европейски Съюз. Експертите обаче знаят, че положението на един показател и то в съответен месец не дава цялостната визия за положението на една стопанска система.

Управляващите услужливо пропускаха непрестанно влошаващите се макроикономически прогнози на редица финансови институции, които сочеха срив на упования растеж на Брутният вътрешен продукт, срив на упования растеж на вложенията, ползване, което е под риск поради ускоряващата се инфлация, отклоняване от европейските и български правила за ръководство на обществените финанси, утежняване на настоящата сметка по платежния баланс, което сочи приключване на капитали от страната, и неналичието на нови капиталови планове.

По думите на ръководещите България беше водач по индустриално развиване, може би тъй като през изтеклите 7 месеца в страната се осъществя индустриална гражданска война. Всъщност няма индустриална гражданска война, а формалната статистика сочеше непрекъснат спад на доверието на потребителите, възходящи цени на производител, което води до загуба на конкурентоспособност за българския бизнес, доста по-висока инфлация при цените на производител на вътрешния пазар, в сравнение с интернационалния пазар, което потвърждава вътрешните ни проблеми, най-високата годишна инфлация след икономическия колапс на България от 1996-1997 година, два пъти по-висока инфлация от европейската и обедняващо население, чиято покупателна дарба се срутва.

На фона на тези трендове, в петък Евростат с оповестените данни за юни обори и тезата на финансово-икономическите министри от последния постоянен кабинет, че България е преди всичко в Европейски Съюз по растеж на промишленото произвеждане. По този показател България към този момент е на трето място след Ирландия и Дания.

Индексът има положително показване, тъй като през последните години страната е поддържала един добър енергиен бранш и не е затрила военнопромишления си комплекс. Мащабни заключения за положението на стопанската система не се вършат на база на един показател и то в тъкмо избран месец, написа Лъчезар Борисов. Индексът на индустриалното произвеждане в България през юни спада с 0,9 пункта по отношение на предходния месец.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР