Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов коментира, че изказванията

...
Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов коментира, че изказванията
Коментари Харесай

Министър Божо за манипулираните машини: Свиленски говори абсурди, смеем му се

Бившият министър на електронното ръководство Божидар Божанов разяснява, че изявленията на политици за манипулирани кодове на машините за гласоподаване провокират смях измежду специалистите. Депутатът от Демократична България напомни, че всеки водач на политическа партия може да има достъп до тях и да да го дава на други хора.

Преди ден Народното събрание организира 12-часов спор в Изборния кодекс, които плануват връщането на хартиената бюлетина и обезсмислянето на електронното гласоподаване. Най-острото изявление бе на депутата Георги Свиленски (БСП) упрекна " Продължаваме промяната ", че са откраднали избори.

Той даже описа по какъв начин Кирил Петков предложил да даде кода на Българска социалистическа партия, в случай че партията отдръпна поддръжката си за измененията в Изборния кодекс.

Кирил Петков сподели, че ще съди Свиленски.

" Трябва да се посочи, че се приказва за първоначален код, който разказва държанието на машината. Достъп до него има Централната изборна комисия (ЦИК) и Министерството не електронното ръководство. Кирил Петков няма достъп. Да кажеш нещо такова е доста безконтролно. Така се взривява доверието на гласоподавателите към машинния развой. Абсолютно голословно изказване е това. На експертната общественост ѝ е смешно ", сподели Божанов пред бТВ.

Той добави, че има доста ограничения от производителя на машините, както и от ЦИК да няма варианти да се въздейства на машините. Машините нямат връзка с интернет и издават разписки при гласоподаване, които могат да бъдат преброени ръчно, като се сверят с данните, запаметени от машината.

Георги Свиленски излезе на парламентарната естрада след изявление на Надежда Йорданова от Демократична България и Искрен Митев от Политическа партия, която съобщи, че социалистите поддържат машинния избор да бъде премахнат.

" Два дни споделям за какво Българска социалистическа партия няма да го отдръпна. Защото откраднахте изборите, ето по тази причина Българска социалистическа партия няма да отдръпна закона. Вашият съпредседател и някогашен министър председател пристигна и сподели:Оттеглете закона и ще ви дам кодовете. Кой е той, че да държи кодовете на машините в България? Ако продължавате на следващия ден ще ви кажа и други работи. Внимавайте какво говорите, внимавайте какво вършиме с Българска социалистическа партия, тъй като това, че стоим и мълчим не значи, че не можем да приказваме. Сега споделих единствено първото изречение, на следващия ден очаквайте второто, сряда и четвъртък - довършека. От вашата парламентарна група ще останете единствено 15 индивида ", сподели Свиленски.

" Дадох ви опция да поправите една неточност, която мисля, че вие неумишлено сте създали. Но с вашето изявление в този момент аз мисля, че вие сте подготвен да излъжете хората в тази зала. Следващата седмица ще подам иск против вас, както подадох и против господин Борисов. Всеки, който лъже за толкоз значими неща, би трябвало да понесе своята отговорност и българският съд ще бъде съдия за продължение на тази тематика ", отговори Кирил Петков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР