Бившият министър на екологията във второто правителство на Бойко Борисов

...
Бившият министър на екологията във второто правителство на Бойко Борисов
Коментари Харесай

Бившият екоминистър Ивелина Василева влиза в управлението на държавния ВиК холдинг

Бившият министър на екологията във второто държавно управление на Бойко Борисов Ивелина Василева (2014 - 2017 г.) влезе в управлението на държавния " Български ВиК Холдинг ", който ръководи над 1 милиард лв. и 25 ВиК сдружения, заяви mediapool.bg.

Назначението на Ивелина Василева в Надзорния съвет на сдружението е станало с решение на районния министър Андрей Цеков в края на февруари 2024 година

Тя заема мястото на различен представител на ГЕРБ в ръководството на ВиК Холдинга - юрист Дафинка Семерджиева.

Не са ясни претекстовете за рокадата, само че най-вероятно е обвързвана с ръководството на европроекти. Ивелина Василева е специалист по европейски политики и ръководство на планове, като се занимава с консултантски бизнес в тази област.

Ръководството на ВиК Холдинга беше заменено от Андрей Цеков още в края на август 2023 година, като тогава рокадата беше обществено оповестена от районното министерство.

Смените станаха откакто ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) се договориха за назначенията. В резултат беше върната остарялата конструкция на ръководство на държавния холдинг от времето на ГЕРБ - с директорски и контролен съвет.

Дружеството има и двама изпълнителни шефове - Ирена Георгиева от квотата на ГЕРБ и инж. Лозко Лозев от ПП-ДБ, който е от ВиК сектора.

" Български ВиК Холдинг " извършва план за към 300 млн. лева по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Той планува построяването на пречиствателни станции и ВиК мрежа в обитаеми места до 10 000 поданици.

" Целта ни е с осъществяването на инвестицията да се изградят или реконструират минимум 10 пречиствателни станции за отпадни води и към 250 км водоснабдителни и канализационни мрежи ", споделя изпълнителният шеф на холдинга Ирена Георгиева пред профилираното издание " Булаква " през февруари.

Реализацията на плана е под риск, тъй като не се извършва заложената промяна в бранша. Все още няма признат Закон за ВиК от Народното събрание, както и обособен воден регулатор. Това са наложителни условия, с цел да бъдат отпуснати парите по НПВУ. България пое ангажимент да одобри Закона за ВиК услугите през 2007 година, когато страната ни стана член на Европейски Съюз. Повече от 15 години обаче това не се случва главно поради съпротивата на локалната власт, която е срещу окрупняването на ВиК операторите.

Освен този план, ВиК Холдингът е зает и с осъществяването на втората фаза на плановете, финансирани по оперативна стратегия " Околна среда " 2014 - 2020, чието дотъкмяване остана за сегашния програмен интервал.

Предстои и кандидатстване на седем ВиК оператора, които са част от холдинговата конструкция, и по новата стратегия " Околна среда " за интервала 2021 - 2027 г.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР