Бившият говорител на столичния район Младост Петър Кърджилов изпрати две

...
Бившият говорител на столичния район Младост Петър Кърджилов изпрати две
Коментари Харесай

Иванчева и Петрова са били заплашвани в ареста, пише Кърджилов до посланиците у нас

Бившият представител на столичния регион " Младост " Петър Кърджилов изпрати две открити писма в отбрана на задържаните някогашен кмет и зам.-кмет на региона - Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Едното писмо е до президента Румен Радев. Другото - до посланиците на страните, упълномощени в България.

Петър Кърджилов осведоми посланиците, упълномощени в България, че Иванчева и Петрова са били заплашвани в ареста да дадат показания под непозната диктовка, че стоят при неприятни хигиенични условия, дълго време им е отказван достъп до доктор.

" При гледането на мярката на Биляна Петрова на 28 август на дясната ѝ ръка имаше огромна синина от принуждение. При въпрос на брачна половинка ѝ Ясен, Петрова отговори, че това притискане е породено от надзорник и е било съпроводено от джука опасност да внимава какво приказва ", написа Кърджилов.

Той счита, че е опорочено изискването за обективен правосъден развой с допускането на вещо здравно лице, което се базира върху изводи на експерти, до които вещото лице се е допитала по свое убеждение. Така съдът наруши правилото за нeпocpeдcтвeнocт: peшeниятa ce ocнoвaвaт въpxy дoĸaзaтeлcтвeн мaтepиaл, ĸoйтo ce cъбиpa и пpoвepявa личнo oт cъдeбния cъcтaв /чл.18 от HΠK/, цитира Кърджилов.

В писмо до европейските посланици Петър Кърджилов акцентира, че са нарушени човешките права на Десислава Иванчева и Биляна Петрова още по време на зрелищния им арест. " На 17 април 2018 година Десислава Иванчева и Биляна Петрова, кметът и зам.-кметът на регион Младост, бяха задържани на едно от най-натоварените кръстовища в София по две обвинявания за пожелан и получен рушвет. Обвинения, направени без доказателства, учредени единствено върху лъжесвидетелски показания. Те съзнателно бяха държани в продължение на съвсем шест часа на улицата, пред погледите на доста хора, в унизителни и увреждащи здравето им условия ", написа до непознатите дипломати Кърджилов.

«Беше потъпкано човешкото им достолепие посредством ненормални процесуално-следствени практики. Двете задържани бяха държани с белезници в продължение на дълги часове без достъп до юристи или здравна помощ, без да могат да пият вода и да отидат даже до тоалетна. Часове след първичното задържане госпожа Петрова е била отведена до тоалетната с белезници, като в самата тоалетна на отворена врата до нея е стояла маскирана служителка ", написа до посланиците Кърджилов.

Той напомня по какъв начин маскирани чиновници са им запушвали устата с ръка, с цел да спрат настояването на Иванчева и Петрова за достъп до юристи и публицисти.

И пред тях той акцентира, че Иванчева бе определена от гласоподавателите като победи претендента на ръководещата партия и е единственият непартиен кмет в София. Тя водеше политика против противозаконното застрояване. Многократно е подавала сигнали за подправяне на документи за градежи, акцентира експертът по връзки с обществеността.

В писмото до непознатите дипломати той подчертава, че: " в първото съвещание главният очевидец на прокуратурата Александър Ваклин е показал датата на предаване на банкнотите за маркиране преди(!) датата на " поискване " на сумата. Няма правосъдно позволение за маркиране на банкноти и че сумата - главно материално доказателство е върната на притежателя още в деня на ареста 17 април ", акцентира Кърджилов.

Като разказва детайлности от делото - че Спецпрокуратурата сякаш е цитирала имитация на Иванчева, която липсва в специфичните разследващи средство (СРС), Кърждилов още веднъж декларира, че Спецпрокуратура е съизвършител в проведена незаконна група, набедила Иванчева и Петрова.

От писмото до непознатите дипломати излиза наяве, че на 21 май двете са желали с писмо до основния прокурор Сотир Цацаров да приказват на конференция, само че досега не им е позволено.

" Изминаха към този момент четири месеца и половина откогато двете дами са държани в ареста при безчовечен условия. Отношението към тях е извънредно жестоко и надменно. Те са затворени в килия, където липсват всевъзможни хигиенични условия. По главите им се стичат канализационни води от спукани тръби, от тавана пада мазилка. Имат достъп до дневна светлина за единствено един час в денонощието, което непоправимо поврежда зрението им. Психическото и физическото им положение е извънредно влошено ", написа Кърджилов до посланиците.

Въпреки многократните им претенции, за дълъг интервал им беше отказван достъп до доктор, сигнализира посланиците някогашният представител. " На нито една тяхна тъжба по отношение на изискванията в ареста не е даден ход. Нелегитимирани лица са правили опити да сплашат в ареста Иванчева и Петрова, с цел да бъдат накарани да дадат лъжливи показания под непозната диктовка ", написа до посланиците Кърджилов.

На запитване за какво са позволени аварийни бранители съдията иронично дал отговор, че те не са способени да създадат тази преценка.

Изпратените тъжби към Инспектората на Висшия правосъден съвет се препращат към основния прокурор Сотир Цацаров. Това значи единствено, че жалбите се препращат за решение назад към институцията, против която е отправена жалбата преди всичко.

Бившият представител на столичния регион " Младост " напомня, че на 31 юли и 1 август Биляна Петрова и Десислава Иванчева бяха откарани за лекуване в болнични заведения, като ръцете и краката им бяха оковани с вериги, вързани през кръста с пълен кожен колан, сходно на рискови серийни убийци. Едва след оповестен клип в обществените мрежи е имало реакция от институциите за смяна на конвоирането на двете обвинени.

В ареста и цялостното отношение към Иванчева и Петрова по време на правосъдния развой Кърджилов вижда нарушаване на три съществени правилото от " Хартата на главните права на Европейския съюз ":

Член 1: Човешко достолепие Човешкото достолепие е ненакърнимо. То би трябвало да се зачита и пази.
Член 3: Право на цялост на личността 1. Всеки има право на физическа и психическа цялост.
Член 4: Забрана на изтезанията и на нечовешкото или унизително отношение или наказване. Никой не може да бъде подложен на изтезания, на нечовешко или унизително отношение или наказване.
Изреждайки тези обстоятелства Кърджилов моли непознатите дипломати да изискат информация по случая.

Помогнете да се прекратят страданията на почтените по повдигнатите им обвинявания Иванчева и Петрова, както и страданията на техните фамилии и близки, приканва Петър Кърджилов.

Припомняме, Десислава Иванчева беше определена безапелационно за кмет на столичния регион " Младост " като самостоятелен претендент през ноември 2016 година. Тогава тя завоюва 59.82% от вота на гласоподавателите.

На 17 април Иванчева беше задържана показно на бул. " Васил Левски " в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лв., които тя взела като рушвет съгласно прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше арестувана и заместничката ѝ в " Младост " Биляна Петрова. От ръцете на двете дами бяха взети натривки, тъй че да се дефинира дали те са имали контакт с маркираните банкноти. Сумата беше преброена пред тях.

Действията на органите към ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което провокира вълна от отвращение по отношение на метода, по който тя е арестувана. Излязоха и изказвания на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Стана ясно и че Иванчева не е получила правото да извика юрист в продължение на няколко часа.

На 18 април шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг даде детайлности по случая. Тогава той съобщи, че Десислава Иванчева е изнудвала " в житейски смисъл " и други хора. Тогава Гешев съобщи също, че при ареста всички " светнали като коледна елха ", визирайки натривките по ръцете на арестуваните.

На 18 април се състоя и митинг в отбрана на Иванчева. Пред постройката на Съдебната плата протестиращите обявиха, че директната народна власт е била задушена, тъй като кметицата на столичния регион " Младост " е определена по законен метод от хората, а карцерът ѝ бил политически.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата ще стартира следствие за това дали при задържането на Иванчева е имало нередности. Малко по-късно обаче от пресцентъра на прокуратурата оповестиха, че не е разпоредена и не се прави каквато и да е инспекция на дейностите на наблюдаващите прокурори и проверяващите органи по досъдебното произвеждане, по което обвинена е кметицата.

На 20 април спецпрокуратурата изиска непрекъснат арест за кметицата. По време на правосъдното съвещание по разглеждането на мярката за неотклонение на Иванчева тя съобщи, че не е взимала рушвет и не е пипала парите в колата. По думите ѝ парите са били подхвърлени в автомобила.

В последна сметка съдът реши тримата арестувани - Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и някогашният кмет на региона Петко Дюлгеров, да останат в ареста.

На 21 април ръководителят на Комисията за нелегално добито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев съобщи, че карцерът на Иванчева е бил постоянен, както законът задължава.

На 26 април Специализираният съд взе дефинитивно решение да остави за непрекъснато в ареста тримата арестувани. Тогава съдът обърна внимание, че Иванчева редовно е бавила преписки освен на Ваклин, само че и на други вложители.

На 27 април бранителят на Иванчева Марин Марковски съобщи, че кметицата не е докосвала парите. Химическото вещество, което се употребява за маркиране на пари, е пренесено върху ръцете на кметицата на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева. Самата Десислава Иванчева съобщи, че протичащото се е принуда.

На 23 май, сряда, спецпрокуратурата изиска от спецсъда да в профил Иванчева като кмет на столичния регион " Младост ", откакто стана ясно, че от килията си в ареста Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на " Младост " Румен Русев, който е един от главните очевидци против нея. Иванчева също по този начин подписала от ареста, че назначава пиара на региона Петър Кърджилов за зам.-кмет на " Младост ".

От прокуратурата поясняват, че обстоятелството, че Иванчева желае да ръководи общината, въпреки и да е арестувана за непрекъснато, е рисков казус, както и предизвестие към свидетелствалите против нея хора от администрацията в " Младост ". Наблюдаващите прокурори взеха решение, че уволнението на Русев е опит той да бъде притиснат, тъй че да отдръпна показанията си.

На съвещанието на Спецсъда магистратите взеха решение да отстранят Иванчева от служба. Решението беше обжалвано пред Апелативният профилиран съд.

Според кметицата на " Младост " обаче е на мнение, че кадровите ѝ решения са в синхрон със закона, а дейностите на прокуратурата целели " политическото ѝ заличаване ".

Тогава Иванчева съобщи, че протичащото се е принуда. По думите ѝ няма доказателство, което да потвърждава, че те са отговорни. " Ние нямаме право да се защитим, а бяхме помолили за конференция ", означи Иванчева и добави, че това е политическа офанзива, която не би трябвало да бъде подкрепяна от съда.

На съвещанието на Апелативния профилиран съд на 31 май, четвъртък, магистратите, които трябваше да преценяват дали Иванчева да бъде отстранена, взеха решение да провиснал на Иванчева и Петрова 3-дневен период, тъй че двете да се срещнат с материалите по делото, по което са подсъдими. Материалите били много обемни, а чат от тях били и секретни.

По време на съвещанието Иванчева употребява наличието на медиите и отсече: " Няма такава страна, няма такова правораздаване... Абсолютно е нагласено, както сподели Марковски - Ако има правораздаване, ние сме китайци ".

Кметицата също по този начин изиска на нейно място в община " Младост " да се назначи досегашният ѝ пиар Петър Кърджилов, който, по думите ѝ, ще продължи идеята " Зелен Младост ".

Междувременно обаче стана ясно, че след двучасов спор Столичният общински съвет е избрал точно Румен Русев за изпълняващ длъжността областен кмет на " Младост ".

На 7 юни Специализираният апелативен съд дефинитивно в профил Десислава Иванчева от кметския пост в регион " Младост ".

На 27 юни Състав на Специализирания углавен съд остави в ареста Иванчева. Аргументите на отбраната бяха здравословните проблеми на арестуваната - със щитовидната жлеза и хипофизата, както и съществуването на микроаденом. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР