Бившият финансов министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев

...
Бившият финансов министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев
Коментари Харесай

Милен Велчев: Не пипайте плоския данък

Бившият финансов министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев насочи самобитен зов към бъдещата власт да не протягат ръка на плоския налог и предизвести, че независимо България не може да се пребори със свръхинфлацията на общоевропейско и международно равнище. В изявление за " 24 часа " Велчев посочи: 

" Достойнството на плоския налог се демонстрира все по-убедително, откогато той съществува. При въвеждането му през идващите две-три години събираемостта на налога върху приходите набъбна и аз бих очаквал в действителност спад на приходите при положение на негова анулация. Ако не незабавно, то най-малко в идващите няколко години, когато данъкоплатците ще пренастроят държанието си ". 

Попитан дали фактически плоският данък облагодетелства богатите, икономистът отсече, че това е единствено на пръв взор. " По-важното обаче е какво се случва в реалност. А в реалност с помощта на по-ниските ставки богатите заплащат повече налози, вместо да ги укриват или да изгубят тласъци, да генерират приходи. Така в последна сметка от плоския налог печелят по-скоро бедните, тъй като към тях е ориентирана по-голямата част от бюджетното финансиране, което се обезпечава в огромна степен от плоския налог ", разяснява той. 

И добави:

" Рецесия в България сега няма. Само преди дни разгласи изненадващо висок напредък на икономиката- 4,8%, което е мотив да поздравим до момента управлявалото държавно управление. При подобен растеж да приказваме за идна криза, е прибързано.

От друга страна, дейностите на ЕЦБ за преодоляване на инфлацията и предстоящите покачвания на лихвите евентуално ще довеат до криза в еврозоната измежду главните ни търговски сътрудници и с известно закъснение във времето е допустимо да се отрази и при нас. Но моето мнение е, че към този момент България по-скоро ще избегне такава рецесия ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР