Бившият финансов министър на САЩ от администрацията на Бил Клинтън

...
Бившият финансов министър на САЩ от администрацията на Бил Клинтън
Коментари Харесай

Съмърс критикува най-безотговорната за последните 40 години фискална политика на САЩ

Бившият финансов министър на Съединени американски щати от администрацията на Бил Клинтън - Лорънс Съмърс - предупредждава, че Америка страда от " най-безотговорната " макроикономическа политика за последните четири десетилетия. И показва и демократите и републиканците като създатели на " големи " опасности.

Перспективата пред фискалната политика се утежнява, възобновяване от COVID-19 ще окаже напън върху търсенето, а Федералният запас отстоява твърдо желанието си да не трансформира лихвите и в същото време уголемява салдото си, разяснява Съмърс в изявление за телевизия " Блумбърг ". Това безразсъдно, съгласно него, ръководство " е резултат от диктата на левите демократи и нежеланието им да правят отстъпка от настояванията си и от безусловно безотговорното държание на цялата Републиканска партия ". 

Съмърс, който заемаше виновни постове в последните две администрации на Демократическата партя, е един от водещите критици от средите на про-демократичните икономисти на последния пандемичен проект на президента Джо Байдън в размер на 1.9 трлн. щ. $. Бившият американски финансов министър предизвестява, че той ще докара Съединени американски щати до  " извънредно трагичен фискално-паричен конфликт ".

Съмърс вижда една трета късмет за ускорение на инфлацията и за нахлуване на Америка в стагфлация. Втората една трета се пада на опцията за липса на инфлация, тъй като Федералният запас можа да натисне твърдо спирачките и да тласне стопанската система на ръба на рецесията. Последната опция, също с тегло от една трета, е централната банка и финансовото министерство да реализират бърз, безинфлационен растеж. Провежданата сега политика пък " заплашва да заложи най-смъртоносните рискове " от спомените на Съмърс. 

Членовете на администрацията на Байдън не одобряват тези рецензии и показват, че новият фискален пакет цели само да помогне на нуждаещите се хората и бизнеси в потребност и че той няма да прегрее стопанската система, която към момента страда от висока безработица. Официалните представители на Федералния запас споделят като цяло същото мнение и акцентират, че прекомерно скромната фискална поддръжка е доста по-опасна и в същото време твърдят, че нямат желание да стягат паричната политика в близко време. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР