Бившият финансов директор на Първа инвестиционна банка Живко Тодорв официално

...
Бившият финансов директор на Първа инвестиционна банка Живко Тодорв официално
Коментари Харесай

Бившият финансов директор на ПИБ е вписан в борда на ББР

Бившият финансов шеф на Първа капиталова банка Живко Тодорв публично е вписан в Търговския указател като изпълнителен шеф на Българската банка за развиване. Това се е случило на 14 април. Все още обаче не е отписан остарелият състав на Управителния съвет на банката отпред със Стоян Мавродиев.

Вписването значи, че са отстранени пропуските в решението за назначението на Тодоров. Първоначално протоколът за избора му бе подписан от секретар, а не от двама от изпълнителните шефове на банката, каквито са законовите условия.

Както "Банкеръ " към този момент писа, лицензът от Българска народна банка за назначението на Тодоров е публикуван на 2 април. ПИБ приключи контракта на Тодоров, считано същата дата.

Още преди седмица от банката потвърдиха пред "Банкеръ ", че са внесли нужните документи за освобождението на Тодоров в Агенцията по вписванията още на 31 март. Председателят на Надзорния съвет на ББР Лъчезар Борисов пък е изискал утвърждението на централната банка за назначението ден по-рано - на 30 март.

Назначението му евентуално е обвързвано с анонса на финансовия министър Владислав Горанов от края на предишния месец. Тогава Горанов загатна, че нарастването на капитала (което напълно скоро ще бъде вписано в Търговския регистър) със 700 млн. лева ще послужи както за издаване на портфейлни гаранции за кредитиране на закъсалия около рецесията бизнес и застраховане на безлихвените заеми за жители, пуснати в неплатен отпуск, по този начин и за укрепване на "административния потенциал " на ББР и нейното управление.

Живко Тодоров е в банковия бранш у нас от 1997 година Професионалната му кариера стартира през 1997 година в ING Bank – клон София, където до 2012 година е заемал поредно длъжностите действен счетоводител, финансов контролер, основен финансов шеф и член на управителния съвет за България. В интервала 2012-2014 година е бил основен финансов шеф и член на управата на клона на Алфа Банк у нас, а от 2014 година до март 2020 година Тодоров беше основен финансов шеф и член на УС на Първа капиталова банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР