Бившият държавен секретар Хенри Кисинджър, дипломатът с дебели очила и

...
Бившият държавен секретар Хенри Кисинджър, дипломатът с дебели очила и
Коментари Харесай

Хенри Кисинджър - човекът, който преоформи света

Бившият държавен секретар Хенри Кисинджър, дипломатът с дебели очила и пресипнал глас, който доминираше външната политика, до момента в който Съединените щати се измъкваха от тресавищата на Виетнам и рушаха бариерите с Китай , умря в сряда, на 100 години, заяви неговата консултантска компания. Със своето жестоко, само че властно наличие и подмолно манипулиране на властта, Кисинджър упражни извънредно въздействие върху световните каузи при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд, спечелвайки си както рецензии, по този начин и Нобеловата премия за мир. Десетилетия по-късно името му към момента предизвика разгорещени диспути за от дълго време минали ориентири във външната политика. Властта на Кисинджър набъбна по време на разтърсванията към Уотъргейт, когато дипломатът пое роля, сходна с тази на съпрезидент на отслабения Никсън.

„ Без подозрение, суетата ми беше подразнена. Но преобладаващата страст беше предчувствието за злополука “ , написа по-късно Кисинджър.

Евреин, избягал от нацистка Германия със фамилията си в младежките си години, Кисинджър построява известност на почитан общественик, изнасяйки речи, предлагайки препоръки както на републиканци, по този начин и на демократи, и управлявайки световен консултантски бизнес.

Многократно беше посетител на президента Доналд Тръмп в Белия дом.

В продължение на осем неспокойни години – първо като консултант по националната сигурност, по-късно като държавен секретар и за известно време изпълнявайки двете длъжности – Кисинджър се движи в необятен диапазон от базови въпроси на външната политика. Провежда първата “дипломация на совалките “ в търсене на мир в Близкия изток. Използва секрети канали, с цел да поддържа връзки сред Съединените щати и Китай, поставяйки завършек на десетилетия на изолираност и взаимна неприязън. Инициира договарянията в Париж, които доведоха до края на Виетнамската война.

Кисинджър изповядва и политика на разведряване със Съветския съюз , която докара до съглашения за надзор над оръжията и способства за постепенния завършек на Студената война и нуклеарните закани.На 99 години той предприе обиколка, с цел да показа книгата си за водачеството. Попитан от ABC през юли 2022 г дали би желал да анулира някое от решенията си, Кисинджър възразява, като споделя: „ Цял живот съм мислил за тези проблеми. Това е мое занимание, както и специалност. Препоръките, които направих, бяха най-хубавите, на които бях кадърен тогава. “   
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР