Бившият британски премиер Лиз Тръс предупреди, че Студената война вече

...
Бившият британски премиер Лиз Тръс предупреди, че Студената война вече
Коментари Харесай

Лиз Тръс: Студената война на Запада с Китай вече започна

Бившият английски министър председател Лиз Тръс предизвести, че Студената война към този момент е почнала и Западът би трябвало да избира сред умиротворяването на Пекин или предприемането на дейности за попречване на война, оповестява в. " Телеграф ".

Тръс - на Англия с едвам 44 дни на поста, употребява пътуването си до Тайван тази седмица, с цел да разиска вътрешнополитически проблеми - по-специално, да притисне настоящия министър председател Риши Сунак и неговото държавно управление да заемат по-твърда позиция против Китай.

" Има хора, които настояват, че не желаят нова Студена война. Това обаче не е избор, който можем да създадем , защото Китай към този момент се стреми към автономия, без значение дали желаеме да се отделим от тяхната стопанска система, или не ", означи тя пред тайвански мозъчен концерн.

" Те към този момент са създали избор по отношение на своята тактика. Единственият избор, който имаме ние, е дали да се пригодим, или да предприемем дейности за попречване на спор ".

Ястребовите възгледи на Тръс в Консервативната партия се опълчват на метода на английското държавно управление към Китай, който благоприятства ангажирането в някои области, като търговията и изменението на климата, и в същото време търси ограничавания, с цел да избегне опасности за националната сигурност.
 Европейски Съюз търси понижаване на икономическата взаимозависимост от Китай
Европейски Съюз търси понижаване на икономическата взаимозависимост от Китай

Ще бъде разисквано на срещата на върха през юни

Много специалисти са на мнение, че оправянето с изменението на климата ще изисква присъединяване на Китай - най-големият източник на въглеродни излъчвания в света.

През април външният министър на Англия Джеймс Клевърли съобщи, че цялостното уединяване на Китай " би било изменничество на нашия народен интерес и съзнателна демонстрация на недоумение към актуалния свят ".

Администрацията на Байдън в Съединени американски щати възприе подобен на английския метод, като се пробва да ограничи Китай в области, които съставляват риск за сигурността, само че в същото време търси допирни точки по въпроси с световно влияние.

Дебатът измежду политиците в Обединеното кралство и други западни страни по отношение на равнището на уместно ангажиране с Китай обаче е в разгара си в миг, когато китайският водач Си Дзинпин е консолидирал властта си.
 Финландският министър председател: Европа е прекомерно софтуерно подвластна от Китай
Финландският министър председател: Европа е прекомерно софтуерно подвластна от Китай

Тя напомни за зависимостта от съветската сила

Китай осмя " политическото пътешестване до Тайван " на Лиз Тръс, като акцентира по какъв начин тя евентуално е възприемана в страната си като " неприятен съотборник " на държавното управление на Обединеното кралство, тъкмо когато Риши Сунак отпътува за срещата на върха на Г-7 в Япония, чийто главен акцент ще е противодействието Китай.

" Кратката кариера на Тръс като министър председател беше белязана от неправилни политически преценки и наподобява, че тя не си е взела никакви поучения и е по-параноична от всеки път ", написа китайската държавна медия.

За Пекин вътрешнополитическите разтърсвания измежду западните демокрации са още една опция да насочи пропагандно обръщение, че неговата комунистическа политическа система е по-добра.

Тръс акцентира и поддръжката си за Тайван, заявявайки, че е " огромна почитателка на Тайван и тайванския народ ", и като даде обещание да направи " всичко по силите си, с цел да подсигурява вашия продължаващ триумф ".

Англия не признава Тайван за страна и затова няма публични дипломатически връзки.

Лиз Тръс е първият някогашен английски министър председател, който посещава Тайван след визитата на Маргарет Тачър през 90-те години.

Тайван е островна страна със лично демократично определено държавно управление, войска, валута и външна политика и в никакъв случай не е бил ръководен от Комунистическата партия на Китай.

Според Си Дзинпин обаче Тайван е част от Китай и се зарече да го анексира със мощ.
 Си Дзинпин повежда Китай към софтуерна самостоятелност
Си Дзинпин повежда Китай към софтуерна самостоятелност

Призовава за усилване на фундаменталните проучвания в региона на науката и технологиите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР