Бившият български национал Стилиян Петров сподели колоритна история от времената

...
Бившият български национал Стилиян Петров сподели колоритна история от времената
Коментари Харесай

Стенли за миговете на анархия във футбола

Бившият български национал Стилиян Петров показа колоритна история от времената си като футболист на Селтик на фона на последните събития в лагера на кръвния зложелател – Глазгоу Рейнджърс.

Рейнджърс наказа двама от главните си играчи – нападателя Кени Милър и капитана Лий Уолъс поради сдърпване с краткотрайния управител Греъм Мърти. Грозните подиуми се разиграли в съблекалнята след багра с 0:4, който съставът отнесе от Селтик в шампионата за Купата на Шотландия.

Петров се върна обратно във времето към първия си сезон за „ детелините” след прехвърлянето от ЦСКА – 1999/2000. Тогава към момента адаптиращия се към живота в страната българин се придържа към това да бъде непряк наблюдаващ на гражданската война, която избухва в почивката на дуела против Ивърнес за Купата.

Наглед непретенциозният противник води с 2:1 след първите 45 минути (а след това печели с 3:1), което се оказва задоволителен мотив за нападателя Марк Видука да влезе в гневен спор с помощник-мениджъра Ерик Блек. Двамата съвсем стигат до замяна на удари. В последна сметка австралиецът ядно захвърля обувките си в коша и отхвърля да играе през второто полувреме. Така се стига до насилственото влизане на новака управител Джон Барнс, чийто най-хубави години като състезател са отминали.

„ Когато аз играех в Селтик, имахме мощни характери в тима. Момчета, които не обичаха да губят”, разяснява Петров. „ Мениджърът не трябваше да ни стимулира или да ни споделя къде бъркаме. Ние знаехме. В лицето на Мартин О’Нийл имахме също по този начин управител, който можеше да ни управлява и да ни споделя къде се оправяме и къде би трябвало да се изправим. Ако допускахме слаб резултат на всеки 30 мача, това беше окей. Трябва да приемаш рецензиите и да се опитваш да се върнеш на правия път.”

„ Колкото до случая на Кени, нужно е някой да застане начело и да каже истината на хората. Знаете ли какво? В наши дни мениджърите не харесват това.”

„ Джон Барнс не се възвърне (след оня случай), а в случай че искаш да бъдеш добър управител, би трябвало да го умееш. В наши дни не е значимо какви тренировки правиш, а по какъв начин контролираш и водиш своя отбор. Ако разполагаш със състав, който ти има вяра и е подготвен да играе за теб, значи съвсем си съумял.”

„ Ужасно е, когато се стигне до този стадий (визира налагането на санкции – б.р.), става мъчно за ръководство. Ситуацията е деликатна. Като състезател и човек от време на време се случва да кажеш неща, за които по-късно съжаляваш. Всичко обаче опира до колектива. Трябва да се разбирате един различен и да приемате, че някои хора реагират по друг метод. Някои са кисели, когато губят, други демонстрират страстите си по собствен метод. Понякога някои думи ме нараняват, различен път казаното от мен наранява други играчи, само че всичко остава в предишното. Важна е огромната картина.”

„ Не съм сюрпризиран от реакцията на Кени. Играл съм против него и знам, че е от оня вид хора, които не обичат да губят. Загубата боли – и ще боли в продължение на години – Кени знае това. Той е бил част от Рейнджърс в някои тежки времена, знае какъв брой е значимо клубът още веднъж да си стъпи на краката. Не мога да кажа какво се е случило в реалност. Историята постоянно има две страни.”

„ Аз бих задържал момчета кат Кени, тъй като те знаят по какъв начин да поведат тима, само че също и да обяснят какво значи Рейнджърс. Селтик има същият футболист в лицето на Скот Браун. Такива момчета са нужни. Когато аз играех, ние имахме Томи Бърнс – мистър Селтик. Преди всеки мач той ни обясняваше какъв брой значим е, какво значи за почитателите и какво ще създадат те в случай че победим или загубим. Това се повтаряше всеки един ден.”

„ Вярвам, че множеството футболисти на Рейнджърс нямат визия какво значи да играят за този клуб. Това си проличава. Ако имаш удоволствието да играеш за отбори като Рейнджърс или Селтик, би трябвало да си наясно какво върви наред с него. Ако не си, то те чакат огромни проблеми. Такива, каквито към този момент са надвиснали над Рейнджърс”, съобщи Петров.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР