Бивши журналисти от Българската национална телевизия (БНТ), в по-голямата си

...
Бивши журналисти от Българската национална телевизия (БНТ), в по-голямата си
Коментари Харесай

Бивши журналисти от БНТ искат СЕМ да не пуска Кошлуков до конкурса

Бивши публицисти от Българската национална телевизия (БНТ), в по-голямата си част освободени в мандата на Емил Кошлуков, излязоха през днешния ден с апел към Съвета за електронни медии (СЕМ) да не го позволява до поста. Както е известно, сега тече конкурс за избор на нов общоприет шеф, като мандатът на Кошлуков изтича при започване на юли. Той е един от общо осемте претенденти.

" Бордът на " Да върнем Българска национална телевизия на обществото ", приканва Съвет за електронни медии Емил Кошлуков да не бъде допускан до чуване на състезанието за шеф на Българска национална телевизия заради уронване престижа на публичната телевизия, политически зависимости и корист с власт ", пишат в този момент Камен Алипиев, Искра Ангелова, Марио Гаврилов, Горан Благоев, Роберт Ковачев, Боряна Пунчева, Камелия Дончева - всички дългогодишни фрагменти на публичната медия - водещи, режисьори, продуценти и други

Писмото е адресирано и до президента, министъра на културата и до отрасловата парламентарна комисия.

В него се показват претекстовете за настояването. Според тях за трите години отпред на Българска национална телевизия има " всеобщо публично отрицание на метода, по който беше присвоена от политически и олигархични кръгове публичната ни медия, радвала се на най-голямо доверие и по който беше доведена от сегашния ѝ шеф до ранга на пропагандна " държавна " ПР медия ".

Посочват, че за това време публичната телевизия е била обект на голям брой интернационалните рецензии, в това число ОССЕ. Посочва се и " влиятелното " 112-о място на България по независимост на словото в класацията на " Репортери без граници ".

" Много от митингите през 2020 година минаха под прозорците на Българска национална телевизия с искане за оставката на Кошлуков - политическият водач на Новото време, " натрупал " управнически опит в партийната телевизия " Алфа " и във банкрутиралата телевизия TV7. Много издания на другояче реномираното в близкото минало предаване " Панорама " бяха безусловно завардени от мислещи и гневни жители, които желаеха персонално да зададат значимите въпроси на комфортните на властта посетители, които биваха канени там ", напомнят създателите на писмото причакванията на гостите на предаването, както и въпросът със стажа на Кошлуков в малкия екран на " Атака ", поради който в този момент медийната комисия в Народното събрание изиска от Съвет за електронни медии документите по кандидатстването му за общоприет шеф.

" Много от вас може би помнят по какъв начин стартира своя мандат избраникът на мощните на деня Емил Кошлуков – като обезглави публицисти и експерти в Българска национална телевизия, които имаха безукорна известност, бяха обичани от феновете, упорстваха за плурализъм и защитаваха високите професионални стандарти, изказваха гласно и самоуверено мнението си, когато сътрудниците им прозорливо си мълчаха. Той заглуши таман тези, които не бяха подвластни от политически или стопански кръгове, канеха необятен кръг от посетители с разнообразни отзиви, и които обществото разпознаваше като хора с позиция и престиж. Тези хора бяхме ние. Послужихме за заплашване – показно, с цел да не се осмели никой повече да опонира на волята на новия „ водач “ на медията. Ние бяхме отстранени посредством лов на вещици, който протече редом и в частните медии. За три години на улицата се оказаха съвсем всички разпознаваеми публицисти, които си позволяваха рецензии към властта " - продължава писмото.

И упорстват:

" В този смисъл ние призоваваме и настояваме Съвет за електронни медии да не допусне до чуване Емил Кошлуков поради осъщественото от него закононарушение: да срине напълно доверието в публичната медия. "

След което изброяват за какво Кошлуков, съгласно тях, не заслужава да бъде позволен до състезанието:
Заради отправените персонално към него основателни рецензии от ОССЕ, Репортери без граници и Европейската комисия " Заради невиждания по своя размер и престиж, и траял до през днешния ден публичен митинг против неговото избиране за поста още първия път.Заради непрозрачния и непоследователен метод на ръководство на малкия екран.Заради потвърдени материални вреди на Българска национална телевизия, нанесени заради негови решения.Заради смущаващи обстоятелства към неговия трудов и управнически стаж, които бяха изнесени от Комисията по просвета и медии в Народно събрание. Заради накърняване на националния интерес заради провежданата от него културна политика.Заради политическите му зависимости, демонстрирани в програмната политика на Българска национална телевизия, която трансформира медията от " социална " в " проправителствена ", а през днешния ден – в " партийно обвързана ". (Такава мярка няма да е казус – по този метод предходният Съвет за електронни медии не позволи до чуване претендентът Светослав Костов, който се явяваше още веднъж за поста шеф на БНР, тъй като таман по негово време от ефира беше свалена журналистката Силвия Великова и съпричастните ѝ сътрудници стопираха сигнала на Националното радио.)
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР