Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:виж ощеНамерете бивши съученици,

...
Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:виж ощеНамерете бивши съученици,
Коментари Харесай

Джордж Кремлис: Магистърската програма Кръгова икономика на ВСУ Черноризец Храбър е първа по рода си в ЕС

Бивши и сегашни студенти от
ВСУ " Черноризец Храбър ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Вторият випуск на пилотната в България и в Европейския съюз интердисциплинарна магистърска стратегия " Кръгова стопанска система “ стартира образование във Варненския свободен университет " Черноризец Храбър “. 25 студенти ще учат със стипендии, обезпечени от Настоятелството на университета. Новата академична година в магистърската стратегия бе открита от проф. д. ик.н. Анна Недялкова – ръководител на Настоятелството на ВСУ " Черноризец Храбър " и Джордж Кремлис – почетен шеф на Генерална дирекция " Околна среда “ в Европейската комисия, под чийто патронаж се организира магистърската стратегия.

" Магистърската стратегия " Кръгова стопанска система “ на Варненския свободен университет " Черноризец Храбър “ е първа по рода си в Европейския съюз. Това е чудесна самодейност, на която поставихме началото с проф. д.ик.н. Анна Недялкова преди три години “, сподели по време на откриването Джордж Кремлис. Той добави, че с квалификацията, която ще придобият студентите, ще могат да намерят своето място в специалностите на бъдещето – в една усъвършенствана екологосъобразна среда с нови модели на държание, ползване и произвеждане.

Проф. д.ик.н. Анна Недялкова посочи, че университетът и научната общественост стъпват решително към знанието за бъдещето, знанието за трансформацията на стопанската система и обществото, които ще са новата действителност. Тя се обърна към студентите с думите: " Щастливци сте, тъй като имате шанса да сте измежду първите, които ще схванат, че кръговата стопанска система – тази нова материя, занапред ще роди специалности, специалности и области на стопанската система и публичната организация, за които още не подозираме. Имате шанса да мобилизирате своя капацитет за развиването на човечеството. Тя добави, че членовете на Настоятелството са подкрепили плана, с цел да основат новаторски артикул и да подтикват бъдещото търсене на нов вид експерти в необятен кръг сфери.

Студентите, които ще се образоват със стипендии в магистърската стратегия, са с ползи в региона на екологията, опазването на околната среда, представители на неправителствени и на общински администрации от страната, бизнесмени и други " Очакваме в границите на двата семестъра те да основат разнородни новаторски планове, защото образованието е обвързвано с работа по съответни задачи “, разяснява доцент доктор Елеонора Танкова, декан на факултет " Международна стопанска система и администрация “. Тя уточни, че ВСУ " Черноризец Храбър “ ще създаде и многоезична онлайн платформа за образование, която ще се употребява от сътрудниците в плана " Познаване на кръговата стопанска система в Черноморския басейн CIRCLECON - BSB 1021 ".

В рамките на плана се организира и работна среща с присъединяване на Джордж Кремлис, Алкис Ставридис - капиталов съветник, кметове на общини, откриватели, учени, специалисти, представители на Неправителствени организации, професионалните камари и бизнеса. Коментирани бяха въпроси, свързани с оценката на замърсяването, регулаторната рамка и ръководството на локално, районно и национално равнище, ролята на предприемачеството и поведенческите модели. ВСУ " Черноризец Храбър “ е водеща организация в плана, с сътрудници от Гърция, Украйна, Грузия и Турция.

 

" Кръговата стопанска система е философия. Дълго време бяхме консуматорско общество, а в този момент ще стартираме да разсъждаваме какво използваме и какъв е животът на отпадъците. В идващите години ще чуваме от ден на ден думите " кръгова стопанска система “, " зелена договорка “, " въглеродни излъчвания “. Вярвам, че това са акцентите на бъдещето, а магистърската стратегия ще ни даде нужните познания да изградим умения и да ги развием. Време е, подготвени сме да използван европейските практики “, сподели стипендиантът в програмата Галя Георгиева – магистър по връзки, както и по информатика и компютърни науки, шеф на отдел " Връзки с обществеността и адмитивно-правен “ към Общинския съвет във Варна.

В първия випуск студенти, който се дипломира през предходната година, се включиха специалисти от общинската и районните администрации във Варна, директно свързани с опазването на околната среда. В рамките на образованието те създадоха и предложиха решения на съответни проблеми, част от които откриха практическо приложение и бяха показани на интернационалните научни конгреси.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР