Мартин Божанов-Нотариуса е регистриран през 2005 г. като информатор“ и

...
Мартин Божанов-Нотариуса е регистриран през 2005 г. като информатор“ и
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд: Мартин Божанов-Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

Мартин Божанов-Нотариуса е регистриран през 2005 година като „ осведомител “ и „ доверено лице “ на Министерство на вътрешните работи, оповестиха от „ Антикорупционния фонд “.

Според неправителствената организация това излиза наяве от информация на ГДБОП, изпратена до прокуратурата още през 2022 година. Мартин Божанов-Нотариуса беше погубен пред дома си на 31 януари 2024 година

„ Работата на ГДБОП стартира след срещи на Ивайла Бакалова и Николай Стайков от АКФ с тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Събраната информация е изпратена на СГП през 2022 година и е послужила за образуването на 27 април 2023 година на досъдебно произвеждане 24022/22 година на СГП, 188/23 година на Следствен отдел към окръжна прокуратура – СГП. Именно по него, съгласно ръководителите на СГП, Божанов трябвало да бъде притеглен като обвинен „ до дни “, само че разстрелът му осуетил това процесуално деяние. От убийството на Божанов насам на обществото не се дава никаква информация за следствието “, показват от „ Антикорупционния фонд “.

Споменати с имена са доста длъжностни лица от правосъдната система и Министерство на вътрешните работи, към нито едно от които не е известно да са подхванати някакви институционални дейности.

„ Оказва се, че от дълго време знае се било и съществуването на „ Секретен сътрудник клуба “, в който прокуратурата влезе на претършуване едвам след убийството на Божанов. Имало е и данни за съответни места, на които Нотариуса е държал архивите си с компромати, ориста на които също е незнайна. Установени са и съответни данни за връзка на Нотариуса с групата на Петьо Петров–Еврото и предприемани взаимни дейности за компрометиране на магистрати. Установена е смяната на ЕГН-то на Нотариуса, заличаването на престъпните му регистрации от автоматизираните осведомителни масиви на Министерство на вътрешните работи, както и регистрирането му още през 2005 година като „ осведомител “ и „ доверено лице “ на Министерство на вътрешните работи “, допълват от организацията.

„ Установен е и методът на работа на Нотариуса и съдружниците му посредством потребление на голям брой лъжесвидетели, подставени лица, юристи и магистрати за практикуване на напън върху магистрати, за имотни измами, както и за формиране на инспекции и досъдебни производства за тормоз на съперници. От всичко събрано ГДБОП е направила извод за съществуване на проведена незаконна група за практикуване на въздействие в институциите, осъществяване на имотни измами и други закононарушения “, акцентират от АКФ.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР