Бившата световна шампионка по шахмат Антоанета Стефанова се оказа изненадващият

...
Бившата световна шампионка по шахмат Антоанета Стефанова се оказа изненадващият
Коментари Харесай

Шахматната кралица на Слави: От титлите и Игра на тронове ...

Бившата международна шампионка по шахмат Антоанета Стефанова се оказа изненадващият избор на Слави Трифонов да получи от президента Румен Радев мандата за сформиране на държавно управление от името на " ИТН ".

Влязлата в новия парламент като народен представител от Пловдив 42-годишна софиянка обаче ще бъде кандидат-премиер напълно алегорично. Тя ще върне незабавно получения мандат, каквато е волята на Слави, огласена през днешния ден във Facebook.

Стефанова стана най-младият почетен жител на Пловдив на 22 ноември 2004 година, пет месеца откакто става първата българка- международна шампионка по шахмат. Тогава Ети, както я назовават околните й, е единствено на 25 години, а предлагането да бъде отличена от Общинския съвет под тепетата идва от локалните шахматни клубове.

Антоанета има още една връзка с Пловдивско като асеновградска снаха. Нейният брачен партньор Иван Чепаринов също е гросмайстор, който тя известно време употребява като секундант. Преди две години двамата се снабдиха с щерка, която към този момент мести фигурите. Момичето носи името на червенокосата пророчица Мелисандра от фентъзи поредицата " Игра на тронове " на американския публицист Джордж Р. Р. Мартин, трансформирала се и във кино шлагер.



Самата Стефанова изясни, че името на щерка им било определено по Интернет, а чак след това разбрали, че по този начин се споделя и героиня от паметния сериал. „ Даже имахме съмнения дали да се откажем, тъй като ни питаха кака по този начин ще я кръщаваме на алена магьосница. Но на нас доста си ни харесва това име”, съобщи Ети.

Иначе със брачна половинка й не държат щерка им да ги наследи в обичания спорт. „ Като едни неамбициозни родители, в случай че до 6-7-годишна не стане международна шампионка по шах, отива да играе тенис. Без никакъв напън и напрежение”, сподели на подбив Стефанова.

Тя е родена под знака на Овена на 19 април 1979 година в София. Започва да мести шахматните фигури едвам 4-годишна. Нейн пръв преподавател е татко й Андон Стефанов, който по специалност е художник-дизайнер. На 5 години Ети към този момент почва да играе в шампионати. На 7 година става шампионка на София.

" Като дребна на Ети всичко й се отдаваше с лекост, като на смешка. Тя беше необикновено слънчево създание и с каквото се захванеше, почваше да го прави все едно, че дълго време преди този момент се е упражнявала. Примерно, да кара колело или кънки. Само с пианото бе изтезание ", споделя майката Лиляна Крумова, която е невролог по специалност.

На 10 година в Агуадиля (Пуерто Рико) Антоанета става международна шампионка за деца на своята възраст, а през същата 1989 година печели в Римавска Собота (Чех) и европейското за девойки, само че при 14-годишните.

Ученолюбието на Ети за малко не проваля шахматната й кариера. На 13 година пред родителите излиза алтернативата дали да продължи в огромния спорт или да учи в новооснования американски лицей в София. Стефанова издържала тестванията ослепително и мястото в колежа й е било обезпечено, само че фамилният съвет решил да не бъде прекъсвано развиването на неповторимия й гений.

Много скоро излиза наяве, че това е правилният избор. През 1994 година покрива званието интернационална гросмайсторка. На идната 1995 година става шампионка на България за дами с изключителния резултат 12 точки от 13 партии (11 победи и две ремита). През 1993-а, едвам 14-годишна, играе на финала на републиканското за мъже, където се класира седма. Досега е участничка на 5 шахматни олимпиади, като дебютира на 13 година в Манила (Филипините). През 2000 година на олимпиадата в Истанбул по решение на тогавашния селекционер Силвио Данаилов Стефанова играе в националния мъжки тим.

Звездният й момент е на 5 юни 2004 година, когато побеждава на финала за международната купа по шахмат за дами рускинята Екатерина Ковалевская, откакто общият резултат след трите партии е 2,5 на 0,5 в интерес на българката. Така на 25 години става десетата международна шампионка по шахмат за дами. Притежава купата до 2006 година

От 1992 до 2010 година взе участие на девет шахматни олимпиади за дами, където изиграва 84 партии (33 победи, 38 равенства и 13 загуби) и печели за България 52 точки. През 2000 година става единствената българка, взела участие в шахматна олимпиада за мъже като печели 3 точки от 7 партии (+2,=2,-3).

На 3 юни 2012 година Стефанова печели обновеното международно състезание по интензивен шахмат за дами в Батуми, Грузия и става втората международна шампионка по интензивен шахмат след унгарката Юдит Полгар (1992).

В едно от редките си изявленията нагазилата в политиката шахматистка признава, че в случай че не беше се отдала на обичания спорт, би се посветила на археологията. Както Слави Трифонов към този момент я похвали, Ети знае съвършено британски, съветски и испански език, а употребява още френски, италиански и сърбохърватски.



Магистър е по “Финанси”, като дипломата й е от Стопанска Академия “Д.А.Ценов”. Бакалавър е по “Управление на човешки ресурси”. Влезе в политиката като цялостен дебютант, само че още в първия й месец като народен представител заслужи номинация като министър председател. Съвсем в нормалния за нея шампионски жанр.

Появата й под прожекторите като адресат на мандата незабавно донесе й първите отровни стрели. Веднага бяха припомнени изказани от нея благодарности по адрес на хазартния необут Васил Божков, който дълго време беше президент на родната шахматна федерация. Както и спонсорските контракти на Ети с най-богатия българин, който също като нея влезе в политиката, въпреки и да взе участие на парламентарните избори с партия чартърен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР