Бившата лидерка на каталунските сепаратисти Клара Понсати, която живее в

...
Бившата лидерка на каталунските сепаратисти Клара Понсати, която живее в
Коментари Харесай

Каталунска сепаратистка се предава днес на полицията в Шотландия

Бившата лидерка на каталунските сепаратисти Клара Понсати, която живее в заточение в Шотландия, през днешния ден ще се съобщи на полицията, заяви юристът й, представен от Франс прес. За Понсати, както и за другите каталунски водачи, е издадена европейска заповед за задържане.

Адвокатът се е свързал с шотландската полиция, с цел да уговори доброволното предаване на Понсати в комисариат в Единбург. Още същия ден двамата ще изискат от съда да бъде освободена под гаранция. След това съдът би трябвало да реши дали да я екстрадира в Испания. Адвокатът Аамер Анвар разяснява, че клиентката му изрично отхвърля обвиняванията за протест и отклонение на публични пари за организирането на референдума за самостоятелност на Каталуня, незачитан от Мадрид.

Бившата каталунска министърка счита, че е жертва на „ политическо гонене “ и че нейните съществени права „ не могат да бъдат обезпечени от испанското правораздаване “.

Както и някогашния министър председател Карлес Пучдемон, Понсати отпътува в непринудено заточение на 30 октомври м.г., откакто Мадрид смъкна каталанското държавно управление и пое ръководството на региона.

Понсати преподава стопанска система в университета „ Сейнт Андрюс “ в Шотландия.

Пред Би Би Си тя съобщи, че няма никакви илюзии, че мадридската полиция ще я причака на летището при влизането й в Испания и е съвсем сигурна, че ще я вкарат в пандиза.

Тя получи поддръжката на шотландските сепаратисти, които споделят каталунските хрумвания за самостоятелност.

Междувременно юрист на Карлес Пучдемон, който беше арестуван в Германия, съобщи, че каталунският водач „ няма да се съобщи в никакъв случай “ и е „ решен да продължи битката “. Очаква се съдът да се произнесе скоро дали да го екстрадира в Испания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР