Биткойн генерира въглеродни емисии, сравними с тези на цяла държава

...
Коментари Харесай

Криптивалутите стават все по-голям еко-проблем


Биткойн генерира въглеродни излъчвания, сравними с тези на цяла страна – Гърция
(снимка: CC0 Public Domain)

Кри птовалутите се славят като технология, която употребява доста електрическа енергия, заради което не са изключително екологични. Сега обаче, откакто Китай наложи фрапантни ограничения против добива на криптовалути, виртуалните пари са още по-вредни от позиция на опазването на околната среда.

Копането на криптопари се отнася до процеса на основаване на нови „ койни ” благодарение на масиви от мощни компютри. Делът на възобновимата сила, захранващ добива, падна от 41,6% през 2020 година на 25,1% предишния август. Това се случи, тъй като Китай изгони искащите да вършат виртуални пари, и множеството от „ миньорите ” се насочиха към страни, където електрическата енергия се зарежда от недотам екологични източници.

Всъщност откривателите считат, че единствено биткойн генерира въглеродни излъчвания, сравними с тези на цяла страна – Гърция. „ Виждаме, че мрежата става по-малко зелена от всеки път ”, сподели пред Алекс де Ври, един от създателите на рецензираното изследване, оповестено в списание „ Джаул ”.

Жадни за сила

Желаещите да добиват криптопари нормално се пробват да се открият тук-там с обилие от евтина електрическа енергия, с цел да усилят оптимално облагите си. Специализираните компютри, които ревизират крипто-транзакциите, употребяват огромни количества ток.

В Китай „ миньорите ” можеха да разчитат на изобилната водноелектрическа сила, изключително евтина по време на влажния сезон. Но след възбраните, наложени от държавното управление, добивът беше повече или по-малко отстранен в Китай.
още по темата
Избягалите от Китай „ ферми ” и в. И двете места не се славят като местоположения с евтина и налична зелена сила. В Казахстан, споделят откривателите, работят електроцентрали така наречен „ твърди въглища ”, които са по-замърсяващи от китайските си аналози.

В Съединени американски щати също няма висок дял на възобновимите енергийни източници в общия енергиен микс. Това се отнася с цялостна мощ за зоните, които се оказаха най-привлекателни за „ копачите ” на крипто-пари.

„ В мрежата на Съединени американски щати единствено дребна част от [електроенергията] е създадена от възобновими енергийни източници ”, разяснява Де Ври. Според него, доста от щатите, известни измежду крипто-копачите – такива като Тексас, Кентъки и Джорджия – са по-зле от междинното във връзка с количеството сила, генерирана от възобновими източници.

Нетният резултат от тези промени, съгласно изследването, е, че въглеродната активност на криптопарите е скочила фрапантно за една година. Биткойн, демонстрира проучването, създава повече от 65,4 мегатона въглероден диоксид годишно.

Напред към зеленото

Може да се чака, че разказаният проблем единствено ще се усложнява на фона на енергийната рецесия, която се чака поради. Де Ври и неговите съавтори споделят, че тяхното проучване акцентира нуждата крипто-индустрията незабавно да форсира напъните за декарбонизация.

Crypto Climate Accord е една такава самодейност. Нейните членове се ангажират да реализират чисти нулеви излъчвания от потреблението на електрическа енергия, свързани с техните крипто-операции, до 2030 година

Но отчетът демонстрира, че сходна действителност е надалеч във времето. „ Бързо решение за въглеродния отпечатък на криптовалутите не се вижда на хоризонта ”, заключават създателите. За да се случи нещо по-сериозно, належащо е съществено интернационално съдействие, споделя Де Ври.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР