Биомасата е сред широко използваните източници за производство на енергия

...
Биомасата е сред широко използваните източници за производство на енергия
Коментари Харесай

С използването на биогорива ТЕЦ Враца става част от европейските политики за по-чист въздух

Биомасата е измежду необятно употребяваните източници за произвеждане на сила в Европа. На фона на непрестанно повишаващите се цени на енергоносителите, несигурността на доставките на природен газ вследствие на военния спор в Украйна и задълбочаващите се екологични проблеми, потреблението на биогорива се явява допустима опция за обезпечаване на относително елементарно наличен, благонадежден и екологосъобразен източник на сила. България е страна с добре развито горско стопанство, което дава опция за сполучливото -използване на биомасата за произвеждане на сила.

" Топлофикация Враца " е едно от българските предприятия, които години наред към този момент сполучливо ползват технологията за произвеждане на топло и електрическа енергия. Инж. Радослав Михайлов, шеф на предприятието, показа скъп опит при реализирането на този огромен за сдружението план. Той разяснява, че потреблението на биомасата в производството на сила способства за екологичното и икономическо развиване на предприятието. " Тя е чисто гориво и се създава от останки от растителни култури. Биомасата е органична суровина, налична в огромни количества. Причислява се към възобновимите енергийни източници, тъй като като естествен артикул предстои на непрестанно възобновяване. Тя не замърсява околната среда и за това се смята за източник на „ зелена сила “. " изясни шефът на българската централа, сполучливо приложила новаторската технология.

" С този план ние ще подобрим качеството на въздуха в града и ще успеем да задържим цената на топлинната сила. За нас като сдружение биогоривата ще оказват помощ да бъдем по-енергийно самостоятелни от покачването на цените на природния газ. Екологичните практики и устойчивото развиване са част от цялостната политикана " Топлофикация Враца ". " разясни шефът на сдружението.

Инж. Михайлов изрази мнение, че енергийният преход ще бъде огромно предизвикателство за България. " Причината за това е, че в случай че в Австрия 75% от силата е от възобновими източници, то у нас е единствено 20%, до момента в който над 40% от електрическата енергия в страната ни се обезпечава точно от въглищата. България е измежду страните, които са най-засегнати от прехода към климатична индиферентност и заради въглеродно интензивните процеси в бранш енергетика и особеностите на националната стопанска система. " съобщи инж. Михайлов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР