Биологичните продукти не са по-богати на хранителни вещества или по-малко

...
Биологичните продукти не са по-богати на хранителни вещества или по-малко
Коментари Харесай

По-здравословни ли са био храните?

Биологичните артикули не са по-богати на хранителни субстанции или по-малко рискови за здравето, както постоянно се счита. Това сочи огромно проучване на учени от Станфордския университет.

Изследването, оповестено през 2012 година, обгръща 223 разбора, сравняващи количеството хранителни субстанции или съществуването на бактерии, гъбички или пестициди в био и естествени хранителни артикули.

Резултатите не демонстрират очевидно преимущество на био храните. Съдържанието на витамини съвсем не се разграничава, мазнините и протеините се оказали също в съвсем еднообразно количество. В никоя от групите нямало повече болестотворни бактерии.

„ Бяхме изумени, че не открихме изключително здравословни био зеленчуци и плодове “, споделя Кристъл Смит-Спенглър, един от създателите на изследването.

В био храните отсъствали само пестициди – само че не 100%. В урината на деца, хранили се с биологични артикули, били открити следи от пестициди. В био месо – пилешко и свинско, са открити и по-малко резистентни на антибиотици бактерии, само че за учените не е ясно клиничното значение на този факт.

Изследователите акцентират, че желаят единствено да осведомят хората, а не да ги откажат да купуват био храни.

Природозащитната организация „ Грийнпийс “ разполага с сходни резултати.

„ Конвенционалните плодове са не по-малко здравословни за човешкия организъм от био плодовете - споделя Кристиане Хуксдорф, отговаряща за селското стопанство в „ Грийнпийс “.

„ Никога не сме казвали, че биохраните са по-здравословни. “ Въпреки това био земеделието е доста по-малко нездравословно в дълготраен проект, както за планетата, по този начин и за нас, хората.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР