Билкарите се оказаха едни от най-засегнатите от предложените от министерството

...
Билкарите се оказаха едни от най-засегнатите от предложените от министерството
Коментари Харесай

Билкарите и гъбарите ще се облагат с патентен данък

Билкарите се оказаха едни от най-засегнатите от препоръчаните от министерството на финансите данъчни промени за следващата година. Промените в облагането на този бизнес обгръща цели три закона, пише  " Сега ".

На първо място се планува хората, които събират и продават билки, гъби, трюфели, диворастящи семена и плодове, да минат на облагане с патентен налог. Според в този момент настоящото законодателство тези приходи би трябвало да се заявяват с годишната данъчна декларация и да се таксуват с 10% данък, по този начин както приходите от всяка друга трудова активност.

С смяна в Закона за локалните налози и такси събирането на билки, гъби, боровинки и други диворастящи плодове и растения се включва в листата с дейностите, които се таксуват с патентен налог от общините. Посочва се, че размерът на данъка може да варира сред 240 и 480 лева годишно.

Според претекстовете на законовата смяна задачата е изсветляване на този тип активност. Явно всеобщо събирачите на билки не заявяват приходите си от продажбата им. Патентният налог се приема като по-лесен метод дребните бизнесмени да бъдат облагани - заплаща се една закрепена сума, избрана от общината. Изискването е локалните физически лица и еднолични търговци да имат обороти под 50 000 лева годишно.

В претекстовете не се показва какъв може да е икономическият резултат от прекосяването към патентен налог, само че би трябвало да се знае, че този данък влиза в бюджетите на общините. Все отново се загатва, че в България има " забележителна по размер активност по събиране на диворастящи лечебни растения, гъби, в това число трюфели, плодове и други Множество лица, най-много пенсионери, обществено слаби и безработни, правят постоянно такава активност и предават против възнаграждение събраните артикули ".

Регистър

В същото време в Закона за горите се предлага основаване на указател на лицата, които изкупуват диворастящи лечебни растения, гъби, плодове и други Вписването в регистъра ще е изискване за осъществяване на тази активност, а регистърът ще се обслужва от Изпълнителната организация по горите.

Така ще могат да се разпознават лицата, които изкупуват съответните артикули, и да се реализира данъчен надзор върху активността им. Друга цел на въвеждането на регистрационния режим е " понижаване на нелоялната конкуренция, изясненост за произхода на пусканите на пазара артикули и като индиректен резултат - повече доходи в държавния бюджет ".

Предлаганият регистрационен режим ще е оптимално банален и няма да води до осезаема административна тежест за лицата, които изкупуват билки, гъби и така нататък, се показва в претекстовете. В същото време е планувана глоба от 1500 до 3000 лева за лица, които се занимават с тази активност, без да имат регистрация.

За този бизнес се вършат промени и в Закона за корпоративното подоходно облагане. Изкупвачите на билки, гъби и диворастящи плодове ще бъдат освободени от задължението да документират и потвърждават разноски за изкупуване на продукцията. " Това ще понижи финансовата и административната тежест за опериращите в този отрасъл лица, както и ще се сведат до най-малко случаите на разногласия в данъчните производства за този тип разноски ", се споделя в претекстовете.

Очаква се с измененията да се образуват нови финансови приходи в общинските бюджети, както и да се покачат постъпленията от корпоративен налог в държавния бюджет, показва МФ.

Без налог

Друга данъчна смяна визира лицата, които предават скрап и други вторични първични материали. Те се освобождават от облагане, в случай че ги предават в пунктове, които имат право да правят събиране, превозване, оползотворяване или неутрализиране на боклуци в сходство със Закона за ръководство на отпадъците.

Освобождаването от налог наподобява необичайно, защото преди няколко години в опит да изсветли този бизнес страната вкара облагане на хората, които се занимават с тази активност с финален налог, който се удържа на самия пункт за предаване на вторични първични материали. Дори за металните боклуци бе въведено наложително показване на персонална карта, с цел да се понижат кражбите на железни предмети и уреди.

Сега от МФ изясняват, че желаят да подобрят събираемостта на боклуци, като се подтиква това да става на регламентираните места. Без налог за хората, които предават боклуци, щели да се улеснят и компаниите, които ги изкупуват.

Данъчната смяна е в " унисон с задачите на екологичната политика на Европейски Съюз за прекосяване към кръгова стопанска система, при която по-ефективно се употребяват ресурсите и понижаване на отпадъците ", написа в претекстовете.

С смяна в Закона за ръководство на отпадъците се усилва прагът на касовите разплащания на покупко-продажбите с железни боклуци от 100 лв. на 1 200 лв. на година на физическо лице за една календарна година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР