Билетът за градски транспорт да струва 1 лев и да

...
Билетът за градски транспорт да струва 1 лев и да
Коментари Харесай

По-евтин транспорт и спиране на коли при опасно мръсен въздух предлага Столичната община

Билетът за градски превоз да коства 1 лев и да важи за през целия ден, синята зона за платено паркиране да бъде два пъти по-скъпа, а придвижването на коли в центъра на София да бъде лимитирано.

Това планува спешният проект на Столичната община за дни, в които има възможност за рисково високи равнища на фини прахови частици във въздуха. Той беше показан през днешния ден от зам.-кметът по екологията Йоана Христова. След като бъде разискван в няколко комисии, той ще бъде гласуван на съвещанието на Столичния общински съвет на 21 декември.

Планът ще бъде употребен от общината в дните, в които системата й за ранно предупрепреждане заяви, че в идващите 48 часа има опция за високи равнища на нездравословните излъчвания. Системата работи от повече от 3 месеца, само че до момента от общината не я бяха оповестявали, тъй като ограниченията й не били подготвени и не желали да им се задават въпроси.

В отговор на въпрос, Йоана Христова уточни, че откогато системата работи, нездравословни излъчвания във въздуха в регионите на " Павлово " и " Надежда " над нормите са били регистрирани 20 пъти, в " Младост " - 6, а в " Дружба " - 9 пъти.

Мерките

Различните ограничения в проекта ще се ползват последователно, според от количеството на фини прахови частици и какъв брой пъти над нормата са те. Най-опасната възможност е за равнища 4 пъти над нормата. Тогава обаче първо от общината ще продължат да ползват по-леките ограничения, ще изчакат два дни, с цел да ревизират дали в действителност е имало превишения, преди да приложат по-сериозните ограничения в проекта, като ограничение на придвижването на колите.

Когато превишенията на нормите са до 3 пъти, общината ще ползва по-леките ограничения: ще насочва апели към жителите да употребяват градски превоз вместо коли и да употребяват по-екологични горива за отопление, а паркирането в буферните паркинги ще бъде гратис при потребление на градски превоз. При по-високи равнища, с изключение на тези ограничения, общината ще вкара и двойното увеличение на таксата за паркиране в " Синя " зона до 4 лв. на час.

Столичната община ще оповестява за заплахата на своя уебсайт. Христова изясни, че се планува през идната година общината да има мобилно приложение, което също ще оповестява за тези рискове.

Опасно е, само че ще изчакаме

Когато има заплаха в идващите два дни въздухът в София да е извънредно замърсен, т.е. равнищата на фини прахови частици да са 4 пъти над нормата, общината ще стартира да ползва най-сериозните ограничения, само че поетапно.

В първия ден, за който системата извести, че има заплаха от високо замърсяване, Столичната община ще ползва двойното нарастване в цената на синята зона, паркирането в буферните паркинги ще е гратис при прилагане на градски превоз, за който билетът ще коства 1 лев и ще важи за през целия ден.

След като преминат два дни, от общината ще отчетат данните, с цел да открият дали прогнозните данни са били факт. Ако въпреки всичко, макар използването на ограниченията, е имало високи равнища на фини прахови частични, от общината ще забранят придвижването на коли 08:00 до 20:00 часа в центъра. Ще бъде въведено и стъпаловидно работно време на общинската администрация, с цел да се понижи трафикът в пиковите часове. Също по този начин от общината ще изискат от КАТ да ускори инспекциите на коли, които отделят рисково високи равнища на нездравословни излъчвания.

Зоната в центъра, в която ще бъде неразрешено придвижването на коли, е сред булевардите " Тодор Александров ", " Княз Александър Дондуков ", " Васил Лески ", " Патриарх Евтимий ", " Христо Ботев ". То няма да важи за колите на живеещите в региона, за хибридите, електрическите автомобили, както и тези, които са екологично чисти (категории Евро 5 и 6).

За да може обаче общината да стопира всички коли, ще е нужна смяна в националното законодателство, уточни Христова. Причината е, че имало заплаха колите, които идват отвън София, да не попадат в обсега на възбраната.

Трайни ограничения

В проекта са включени и ограничения, които общината ще приложи за непрекъснато, за дълготрайно понижаване на нездравословните излъчвания. Така ще бъде въведена месечна такса от 60 лв. за багери и булдозери, които влизат в центъра, а таксите за другата строителна техника ще бъдат 120 лв. за до 4 тона и 150 лв. за над 30 тона.

Автобусите от градския превоз, които се движат в центъра, ще бъдат от категория Евро 6. Йоана Христова изясни, че това ще бъде изцяло допустимо откакто Столичната община купи 120-те газови рейса, за които към този момент е оповестена публичната поръчка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР