Библията няма специален статут в САЩ - дори и в

...
Библията няма специален статут в САЩ - дори и в
Коментари Харесай

САЩ: Не искам да преподават на децата ми сексуални теми

Библията няма специфичен статут в Съединени американски щати - даже и в най-религиозните щати като Юта да вземем за пример. Сега комисията, която дава отговор за разпространяването на книги в едно учебно заведение в щата, желае да отстрани Библията от библиотеката на образователното заведение. Според представителя на учебния инспекторат Крис Уилямс " това е подобаващото решение за възпитаници в гимназиална възраст ".

Причината, заради която е взето това решение - вулгарностите и сцените на принуждение, които са разказани в Библията. От учебния съвет считат, че това не е уместно наличие за дребни деца и младежи.

Библията - порнографска и вулгарна?

Забраната на Библията точно в Юта, където повече от половината население са религиозни мормони, звучи като сатирична вест. Факт е и това, че недоволството, подадено против потреблението на Библията в учебно заведение, е цялостно със саркастични мнения.

През предходната година в щата Юта беше признат закон, който не разрешава " порнографско "  и " непристойно "  съдържание да бъде преподавано в учебно заведение. Настоящото недоволство пък обръща внимание на обстоятелството, че в случай че този закон би трябвало да бъде прибавен вярно, Библията сигурно ще попадне в юрисдикцията му. За доказателство анонимните податели на сигнала ползват и десетки страници с цитати от Библията. А това убеждава комитета, от който зависи решението, в правотата им. " Опитваме се да вършим всичко нужно, с цел да съблюдаваме закона за сензитивните тематики в учебните заведения ”, споделя представителят Уилямс.

Организирана битка против " несъответствуващата "  литература

Практиката някои книги да се афишират като неподходящи за деца и да се не разрешава преподаването им в учебно заведение не е нищо ново в Съединени американски щати. Досега обаче постоянно е ставало дума за книги с хипотетично порнографско наличие или пошъл език. В последно време най-често се не разрешава преподаването на книги, в които се приказва за друга полова ориентировка.

Мормонският храм в Солт Лейк Сити, щата ЮтаСнимка: picture-alliance/akg-images/R. Hackenberg

Каталина Стъб от организацията " Майки за независимост "  смята, че по този начин е редно. " Не желая да учат децата ми за интерсексуалните фамилии или транссексуални хора или изобщо нищо полово. Искам да ги учат на просвета ", споделя тя. Стъб е председателка на  " Ултраконсервативно придвижване " - организация, която реализира редица триумфи в забраняването на най-различни книги, за които считат, че " сексуализират "  децата.

Става ли дума въобще за децата?

Активисти от ЛГБТИ-общността считат, че претекстовете на консервативната организация са напълно други. " Забраняването на книги не е нова тактичност. Става дума за изтриването на историята и културата ни. А когато младежите нямат достъп до книги, за които да усещат, че ги показват и с които да се разпознават, те се усещат изолирани ", споделя Девън Ойеда от Националния център за равни права на транс хората.

През миналата образователна година са регистрирани повече от 2500 случая на неразрешени книги в учебни заведения - най-много в консервативните щати като Тексас, Флорида и Юта. С оглед на идните президентски избори през идната година Републиканската партия вероятно ще се концентрира върху това още повече.

На някои места обаче настроенията са напълно разнообразни. Според деятеля срещу цензурата Крис Финан това придвижване има от ден на ден съпротива. " Причината е, че другата страна просто преекспонира обстановката. И това ядосва хората, които се засилват ". Сега тези хора провеждат свои клубове за четене на неразрешените книги, изяснява Финан.

Още за книгите вижте тук: 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР