Би било изключително трудно за американската армия да успее в

...
Би било изключително трудно за американската армия да успее в
Коментари Харесай

“Напразно профукаха 20 години”. В САЩ си извличат поуки от конфликта в Украйна

Би било извънредно мъчно за американската войска да успее в спор като украинския. До този извод са стигнали анализатори от Военния лицей в Карлайл, където се образоват висши командири. Какво оферират на Пентагона?

Тревожен звън

" В продължение на две десетилетия Съединените щати водят войни против терористи в Близкия изток. Успехът в тях беше съдбоносен от тоталното владичество във въздуха, връзките и електронната война. Всичко това докара до обстоятелството, че в този момент американското командване е изцяло подвластно от идеала връзки, позволяващи наблюдаване онлайн на протичащото се на полеви борби от екрани в оперативните центрове “, споделят специалистите от Карлайл.

Конфликтът в Украйна сподели, че такива центрове, с техните сигнатури, лъчезарни на екрана на радара, са лесни цели за зложелател, въоръжен със сензорна технология, електронни оръжия, дронове и достъп до сателитни изображения. Почти всяка страна, която Съединените щати могат да срещнат на бойното поле, има всичко това.

Но има и други проблеми.

Каубой на кръстопът

Анализаторите считат, че последният път, когато Вашингтон е бил изправен пред сходни провокации, е бил преди половин век, през 1973 година Пентагонът се убеждава в неспособността на армията да победи във Виетнам, а съдружникът Израел във войната от Йом Кипур се натъква на ненадейно мощна опозиция от страна на Египет, който получава руско оръжие.

Тогава военачалник Уилям ДеПю оказа помощ, оглавявайки щаб, основан през същата година, който стартира създаването на военна теория.

До огромна степен с помощта на напъните и концепциите на ДеПю, американската войска се трансформира в една от най-модерните и страхотни в света. Половин век по-късно настава идната стратегическа повратна точка.

Ръководството на страната и въоръжените сили би трябвало да създадат предопределен избор, убеден е Карлайл. В противоположен случай може да изостанат от съперниците си.

Войни от ново време

Анализаторите показват редица фундаментални промени, които ще оформят войната в близко бъдеще.

Така ще се изисква подвижност от към този момент упоменатите командни пунктове. " Украинският щаб на батальонно равнище се състои от седем души и те се местят от място на място два пъти дневно. За Съединените щати е мъчно да изпълнят този стандарт, тъй като през последните 20 години се движим към тъкмо противоположния модел ", признават специалистите.

Друга нужда на времето е тактическата еластичност. Тук анализаторите се базират на концепцията за „ дисциплинирано непокорство “, препоръчана от ръководителя на Съвета на началник-щабовете Марк Мили. Говорим за необятните пълномощия на командирите на предната линия, опцията да подценяват инструкциите на своите началници в елементи в името на осъществяването на задачата като цяло. Офицерите и подофицерите би трябвало да мислят отвън рамките и да бъдат изобретателни, а ключът към триумфа е доверието на разнообразни равнища.

„ Но да се промени самата същина на армейската просвета, да се накарат висшите офицери да дадат повече власт на подчинените си, е необикновено сложна задача “, предизвестяват от Карлайл.

Основни проблеми

Обърнахме внимание и на казуса с компенсирането на загубите и възобновяване на боеспособността. При пълномащабен спор с висока активност Съединени американски щати биха изгубили към 3600 души дневно - мъртви, ранени или страдащи от небойни пострадвания или болести. Ще са нужни 800 нови бойци дневно.

" За да разберем подтекста: за 20 години в Ирак и Афганистан Съединени американски щати изгубиха към 50 хиляди души. В модерна война армията би изпълнила тази " квота " за две седмици ", означават специалистите.

И тук пораждат проблемите. Вашингтон от дълго време се сблъсква с намаляващ подготвен запас - някогашен боен личен състав, който ще бъде извикан във времена на потребност. За разлика от други типове резервисти, те не са обвързани с съответни елементи, могат да бъдат изпратени във всяка единица. През 1973 година те са били 700 хиляди, през 1994 година - 450 хиляди, а в този момент - единствено 76 хиляди.

Трудности има и с новобранците: недокомплектът по бойни военни специалности доближава 50%. Анализаторите стигат до извода: изцяло договорната войска е изживяла своята полза. Следователно страната е в очакване на връщане най-малко към частична военна работа.

От обществено до частно

Нараства ролята на частните компании. Например, те могат да обезпечат връзка - както “Старлинк ” сега прави за ВСУ.

Също по този начин, неправителствени реализатори ще бъдат включени в разузнаване на отворени данни и акции за дезинформация.

Операциите с голям брой домейни стават все по-важни. Ще би трябвало да се изправите против зложелател със сравнима мощ във всички среди по едно и също време: на сушата, в морето, във въздуха, в космоса, в киберпространството.

„ Вашингтон върви към сходен формат, въпреки и с запаси, още от 80-те години на предишния век – отбелязва военният наблюдаващ и създател на уеб страницата “Военна Русия ” Дмитрий Корнев “Ирак и Афганистан демонстрираха, че американците знаят по какъв начин да създадат това. Взаимодействието е доста по-добро от това на украинските въоръжени сили. Затова съгласно мен няма нищо кардинално ново за тях в сегашния спор ”, добавя той.

Не всички специалисти обаче са съгласни с това. По време на Студената война Съединените щати, съгласно своята теория, се приготвят за война с две сили с идентична мощ. След това се отхвърлиха от това, залагайки на местни краткосрочни интервенции с най-новите високопрецизни оръжия, изяснява военният анализатор Алексей Леонков.

„ Но няма причина да имаме вяра, че американската войска е способна да реализира радикално друг резултат против многослойна защита, покрита от мощна противовъздушна защита (както виждаме сега), тъй че тяхната визия за войната, която отписа доста типове оръжия – в частност отанкове и артилерия, не се оправда “, уверен е той.

Както и да е, Пентагонът следи деликатно събитията по фронтовете. И прави заключения. Вероятно украинският спор ще оформи войните на този век.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР