Би Би Си обяви съкращения на продукцията на World Service,

...
Би Би Си обяви съкращения на продукцията на World Service,
Коментари Харесай

Би Би Си ограничава дейността си в чужбина

Би Би Си разгласи съкращения на продукцията на World Service, които ще доведат до загубата на стотици работни места, като съобщи, че е била принудена да предприеме тези дейности заради продължаващото заледяване на лицензионните такси от страна на държавното управление.

Това решение ще спре производството на радиопредавания на най-малко 10 езика, в това число китайски, хинди и арабски.

Би Би Си Persian ще приключи аудиопредаванията си, ориентирани към Иран, като известието идва в миг, когато в страната се организират широкомащабни митинги.

Ще се промени и фокусът на англоезичните радиопредавания на международната организация, като повече време ще бъде отделено за вести и спортни излъчвания онлайн за сметка на независимите стратегии.

Около 382 работни места ще бъдат закрити вследствие на предложенията, които съгласно Би Би Си са нужни за реализиране на годишни икономии в размер на 28,5 млн. лири. Телевизията упреква за това годините на заледяване на лицензионните такси под равнището на инфлацията, наложени от държавното управление, в допълнение към бързо възходящите разноски за произвеждане на стратегии.

Филипа Чайлдс от профсъюза на радио- и телевизионните оператори Bectu съобщи, че признава, че Би Би Си би трябвало да се приспособява към цифровата епоха, само че че замразяването на лицензионните такси от страна на държавното управление има " евентуални последствия за репутацията на Би Би Си в международен мащаб ".

Световната организация обичайно се финансираше директно от държавното управление и се възприемаше като инструмент на " деликатната мощ ", който предоставяше английски вести и информация на стотици милиони хора по света. Тези средства значително бяха изчерпани като част от ограниченията за икономии на Джордж Озбърн през 2010 година, когато финасирането на активността на Би Би Си беше трансферирана на локалните платци на лицензионни такси.

Оттогава насам Би Би Си би трябвало да се обръща към държавното управление, с цел да търси в допълнение финансиране в поддръжка на съответни планове на организацията, като от 2016 година насам министрите са дали към 400 млн. паунда спомагателни средства. Има обаче подозрения какъв брой дълго ще продължи това. По-рано тази година Би Би Си трябваше да изиска от министрите незабавно 4 млн. паунда, с цел да излъчва в ефир в Русия и Украйна.

Говорител на Би Би Си съобщи, че Министерството на външните работи на Обединеното кралство е било съветвано по отношение на последните съкращения, а цифровите интервенции ще продължат на всички езици.

Ще бъдат закрити 226 работни места в Обединеното кралство и 156 в чужбина. Въпреки съкращенията на финансирането Би Би Си твърди, че Световната работа към момента има седмична публика от към 364 милиона души.

Някои чуждоезични екипи на Световната работа, основани в Лондон, ще се реалокират в страните, които обслужват, като да вземем за пример тайландските служби ще се реалокират в Банкок, а корейските служби - в Сеул.

Телевизионните бюлетини на езиците гуджарати, сомали и урду също ще бъдат спрени, а излъчванията на игбо, индонезийски и йоруба ще работят единствено онлайн.

Би Би Си ще измести фокуса си от даването на новинарски бюлетини на задграничните малките екрани и вместо това ще се опита да убеди аудиторията да употребява личните канали и уеб страница на Би Би Си. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР