Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че има драматичен спад“

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че има драматичен спад“
Коментари Харесай

Нетаняху заяви отново, че САЩ задържат оръжейни доставки за Израел

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи през днешния ден, че има „ трагичен спад “ на доставките на въоръжение от Съединени американски щати за военните дейности на Израел в линията Газа, съобщи Асошиейтед прес, като напомни, че администрацията на американския президент Джо Байдън към този момент отхвърли сходни изказвания на министър-председателя. Според организацията това акцентира възходящото напрежение сред двамата съдружници.

Нетаняху съобщи на съвещание на кабинета си, че спадът е почнал преди четири месеца, само че не посочи за какви тъкмо оръжейни доставки става дума, предава Българска телеграфна агенция.

Полемиката насочва вниманието върху усилването на напрежението сред Израел и Съединени американски щати към войната в Газа, изключително поради вредите, нанесени на цивилното население там, показва АП. Президентът Байдън през предишния месец забави доставката на избрани типове тежки бомби, само че администрацията оспори предходната седмица обвиняванията на Нетаняху, че и други доставки са наранени.

Израелският министър-председател съобщи, че предходната седмица е бил заставен да разгласява видеообръщение на британски език, след седмици несполучливи договаряния с американски политици да ускорят доставките. Същевременно той съобщи, че скоро ще се откри решение по въпроса.

Видеоклипът на Нетаняху провокира отвращение измежду критиците на Израел и беше посрещнат с неразбиране във Вашингтон, отбелязва АП. Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби съобщи, че Съединени американски щати са останали „ комплицирани “ от изказванията на Нетаняху.

Израелският министър председател приказва часове откакто министърът на защитата Йоав Галант дойде във Вашингтон за среща с високопоставени чиновници. От екипа му излязоха с изказване, че той ще разисква „ поддържане на количественото предимство в района “, само че не загатнаха нищо за оръжие.

Войната в Газа, която беше провокирана от нападението на „ Хамас “ на 7 октомври, се трансформира в тестване за израелско-американското съдействие, отбелязва АП. Съединени американски щати поддържат задачата на Израел да бъдат освободени заложниците, отведени в Газа при нападението на „ Хамас “ и да бъде разрушена радикалната палестинска формация, само че са все по-обезпокоени от огромния брой цивилни жертви и филантропичната рецесия, провокирана от войната.

Байдън усеща напън от страна на прогресивните демократи да предприеме по-твърда позиция против Израел. Същевременно президентът е подложен на рецензии и от дяснонастроени политици, които споделят, че е понижил поддръжката си за значим близкоизточен съдружник.

За Нетаняху засилващото се напрежение със Съединени американски щати също основава политически опасности. Неговите съперници са на мнение, че той е подготвен да провокира разпадането на значими съюзи и да опетни имиджа на Израел по света в името на политически изгоди. Разривът със Съединени американски щати обаче дава късмет на дългогодишния водач да покаже на своята електорална база, че слага ползите на Израел преди всичко, е на мнение Асошиейтед прес.

Междувременно палестинските здравни управляващи в следената от „ Хамас “ линия Газа оповестиха през днешния ден, представени от Ройтерс, че минимум 37 598 палестинци са убити и 86 032 са ранени от началото на израелската атака против анклава на 7 октомври предходната година.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР