БГНЕС Ние сме поколение на прехода към един по-дигитален свят и

...
БГНЕС
Ние сме поколение на прехода към един по-дигитален свят и
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян: За да се увеличи нивото на кибесигурност, е важно да се разбере, че има кибернаивност

 БГНЕС Ние сме потомство на прехода към един по-дигитален свят и от време на време наивността на хората, които ръководят бизнеси, е повода за кибер офанзиви и за губене на пари. Това коментира Левон Хампарцумян - ръководител на Българския конгрес на бизнес водачите, по време на показване на онлайн направения от специалисти и поръчан от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел Наръчник по киберсигурност за дребния и междинен бизнес. В представянето се включиха още създателят на наръчника Ива Ташева и Георги Шарков - началник на лаборатория по киберсигурност в " София Тех Парк ".

По време на полемиката Хампарцумян даде образец с релативно огромна българска община изгубила 50 000 лв., изтеглени от нейни сметки. Проверка е посочила, че хората, които работят във финансовия отдел на общината, са залепили на компютрите стикерчета с паролите и метода за влизане.Това е все едно да си оставиш парите на скамейка в парка, сподели Хампарцумян.

Важно е по-малките компании, които не могат да си разрешат ресурсите на една огромна корпорация, да имат достъп до положителни препоръки за отбрана на техния бизнес, добави той. Пострадалите към този момент знаят какъв брой е значима кибесигурността, само че другите може би са малко небрежни. Нужно е да се съблюдават най-елементарните правила, за които не би трябвало специфичен програмен продукт, тъй като неприятните нормално не са доктори на науките, а елементарни хора, които просто гледат да се възползват от наши неточности, изясни Левон Хампарцумян.

Наръчникът е от 22 страници на български език, елементарно се намира в интернет и съдържа информация за повишение на сигурността на всеки дребен и междинен бизнес, както и ограничения за попречване на главните кибер опасности, оповестява Българска телеграфна агенция.

Сред препоръките в наръчника са какви процедури да имаме за информиране на личния състав за кибер заканите и механически препоръки по какъв начин да настроим да вземем за пример рутера си, че да стане по-сигурен или пък да следим постоянно наличността на своите активи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР