БГНЕС Назначената от енергийния регулатор проверка за свръхзадлъжнялост на държавния газов

...
БГНЕС
Назначената от енергийния регулатор проверка за свръхзадлъжнялост на държавния газов
Коментари Харесай

КЕВР: Булгартрансгаз разполага с пари да изпълнява дейността си

 БГНЕС Назначената от енергийния регулатор инспекция за свръхзадлъжнялост на държавния газов оператор " Булгартрансгаз " поради реализацията на продължението на газопровода " Турски поток " у нас до Сърбия - така наречен " Балкански поток ", е открила, че сдружението разполага с пари да извършва активността си, да обслужва заемите си и да извършва капиталовата си стратегия. Това е решила Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) на свое закрито съвещание в края на септември. Докладът ѝ от инспекцията е предаден на министъра на енергетиката Андрей Живков, който твърдеше, че " Булгартрансгаз " е свръхзадлъжнял поради противоречивия газов план, който струваше близо 3 милиарда лева с Данък добавена стойност, бе построен скоростно и действително придвижва единствено съветски газ.

В началото на юли КЕВР откри, че всички контракти за реализацията и финансирането на газопровода са били подписани от " Булгартрансгаз " (БТГ) в нарушаване - без да изиска от регулатора авансово утвърждение - както на контрактите със саудитския консорциум " Аркад " и с българо-немската " Ферощал Балкангаз " за градежа на тръбопровода, по този начин и за банковите заеми, с които извърши заплащания към тези две сдружения.

Месец по-късно, поради това нарушаване, дружеството бе глобено от комисията с над 427 хиляди лева, само че апелира глобите пред съда. Министърът на енергетиката Андрей Живков пък изиска уволнението на управлението на газовия оператор, само че удари на камък, защото надзорът на сдружението по този начин и не се съобрази. В резултат Живков опита да уволни борда на притежателя на газовото сдружение " Българския енергиен холдинг ", само че и тук срещна отпор и тъжба пред съда, предава Mediapool.

Още през юли КЕВР реши,че в допълнение ще се проучва по какъв начин " Балкански поток " и заемите за него се отразяват върху финансовата непоклатимост на БТГ и в този момент изводът на регулатора е, че планът не заплашва активността на оператора. Важно е обаче да се означи, че анализът на регулатора е осъществен на база предоставени му от сдружението данни и планирани планове за приходите, съгласно които средствата на оператора до 2030 година ще се усилят над четири пъти с включените обезпечения и при цялата конвенционалност на стойностите им поради дългия интервал на прогнозиране. Конкретните суми са заличени в оповестения от комисията отчет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР