БГНЕС > АрхивДанаил Кирилов в отговор на парламентарен въпрос.Според статистиката на

...
БГНЕС
> АрхивДанаил Кирилов в отговор на парламентарен въпрос.Според статистиката на
Коментари Харесай

Намаляват осъдените пияни и дрогирани шофьори по време на извънредното положение

 БГНЕС > АрхивДанаил Кирилов в отговор на парламентарен въпрос.

Според статистиката на правосъдното министерство, за 2017 година общо 49 души са наказани на ефикасен затвор за шофиране в нетрезво или дрогирано положение с причиняване на гибел или тежка телесна щета на пътя.

През 2018 година за същото закононарушение са наказани 59 лица, а през 2019 година – 57.

За първите четири месеца на тази година – от януари до края на април, ефикасна присъда за шофиране след приложимост на алкохол и опиати, при което е породена тежка телесна щета или гибел, наказаните лица са 9.

Присъдите им са разнообразни, като Наказателният кодекс не прави разлика сред това дали лидерът е карал след приложимост на алкохол, или на опияняващи субстанции.

Всички наказани са по член 343 от Наказателния кодекс, алинея 3, писмен знак " а " и " б ", които гласят, че " Ако действието е осъществено в пияно положение или след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози или от него е настъпила телесна щета или гибел на повече от едно лице, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има нужната дееспособност, или на пешеходна пътека наказването е: при тежка или междинна телесна щета – отнемане от независимост от една до шест години, а в изключително тежки случаи – отнемане от независимост от две до 10 години; при гибел – отнемане от независимост от три до петнадесет години, а в изключително тежки случаи – отнемане от независимост от пет до двадесет години ".

Според министъра на вътрешните работи Младен Маринов, който дава отговор на същия депутатски въпрос, през 2017 общо записаните пътно-транспортни произшествия с присъединяване на водачи, използвали алкохол и упойващи субстанции, е 1166. От тях 54 водачи са дали позитивен полеви тест за опиати или техни аналози, като в 20 случая произшествието е било изключително тежко, т.е. има починали един или повече индивида.

През 2018 година са хванати 1091 водачи, предизвикали ПТП след приложимост на алкохол, като при 65 от тях полевият тест за опиати е бил позитивен. 18 от тях са предизвикали гибел на пътя, т.е. са били виновници за тежък случай със починали.

През 2019 година случаите с пияни водачи на пътя са били 862, като 49 от водачите са били под въздействието на опиати, а 14 от тях са предизвикали гибел на пътя.

За първите четири месеца на тази година – от началото на януари до края на април 252 пияни водачи са били отговорни за случай на пътя, като 20 от тях са използвали опиати, а 10 от тях са предизвикали злополука със гибел на пътя, написа още " БГНЕС ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР