Безсрочна стачка обявиха двата най-големи синдиката в Нигерия от следващата

...
Безсрочна стачка обявиха двата най-големи синдиката в Нигерия от следващата
Коментари Харесай

Нигер потъва в безсрочна стачка. Поредно предизвикателство за новия президент

Безсрочна стачка оповестиха двата най-големи синдиката в Нигерия от идната седмица. Този митинг, наред с продължаващите набези, акцентират сериозните провокации, пред които е изправен президентът Бола Тинубу, който встъпи в служба в края на май с обещания за обединяване, сигурност и стопански напредък.

71-годишният Тинубу обаче би трябвало да покаже бързо резултати, така като е изправен пред големи провокации, а избирането му през февруари е оспорвано от опозицията.
-->
На церемонията по полагането на клетва в столицата Абуджа на 29 май новият нигерийски президент даде обещание да сплоти най-многолюдната страна в Африка да реши нейния най-наболял проблем - несигурността, и да рестартира най-голямата стопанска система на континента.

Тинубу бе посрещнат с очаквания, само че и със песимизъм, отбелязва Асошиейтед прес.

Няма по какъв начин и да е другояче, при изискване че страната, която има голям капацитет, към този момент не може да го развие в цялостна степен. Това се дължи на обстоятелството, че Нигерия, чието население е към 216 милиона души и която съгласно прогнози на Организация на обединените нации ще стане доникъде на века третата най-многолюдна страна в света, е изправена пред редица провокации - от повсеместната неустановеност през корупцията до икономическата рецесия, високата инфлация и разхищаването на най-голямото петролно благосъстояние в Африка. 

Бола Тинубу в действителност стартира непопулярни, само че считани от доста специалисти за необходими реформи. Той неотложно отстрани дотациите върху горивата, които костват на бюджета милиарди долари годишно, и вкара обединен обменен курс на националната валута - найрата.

И въпреки да се чака тези промени да дадат резултати в по-дългосрочен проект, обстановката за милиони хора в Нигерия остава тежка. Освен това изборната победа на 25 февруари на Тинубу като претендент на ръководещата партия Конгрес на всички прогресивни сили бе оспорена и от двамата му съществени противници - Атику Абубакар от главната опозиционна мощ - Народната демократична партия, и Питър Оби от по-малката Лейбъристка партия.

На 6 септември Апелативният съд в столицата Абуджа предстоящо отхвърли жалбите на Абубакар и Оби. Двамата обаче прибегнаха до последната си останала опция да оспорят резултатите пред Върховния съд, който следва да се произнесе.

Малко евентуално е и най-висшата правосъдна инстанция в Нигерия да анулира успеха на Тинубу. Самото оборване, наред с с рекордно слабия му резултат за победител (само 37 % от гласовете) при исторически ниска изборна интензивност (едва 29 % от записаните избиратели), обаче несъмнено не способства за неговата легитимност.

В резултат с незадоволително мощна стартова позиция, някогашният губернатор на щата Лагос, приписващ си заслугата за превръщането на едноименния мегаполис в съвременен бизнес център, е подложен на напън да усъвършенства бързо обстановката в региона на сигурността и стопанската система.

Двата най-големи нигерийски синдиката свикаха безсрочна стачка, която възнамеряват да стартира идната седмица. Причината е повишаването на живота след отменянето на скъпоструващите на бюджета, само че известни измежду популацията дотации за горивата, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Профсъюзите възнамеряват стачката да стартира на 3 октомври. Те упорстват президентът Тинубу да върне въведените преди десетилетия дотации.

След отпадането на дотациите в Нигерия цените, в това число на храните, превоза и електрическата енергия, се покачиха внезапно, защото множеството търговски обекти и семейства разчитат на бензинови генератори, с цел да си обезпечат ток, показва Ройтерс.

Агенция Франс Прес отбелязва, че по-конкретно инфлацията е достигнала 25 %, а горивата са поскъпнали цели три пъти.

" Ще бъде цялостно затваряне... до момента в който държавното управление извърши настояването на нигерийските служащи и на процедура на народа ", предизвестиха в взаимно изказване Нигерийският конгрес на труда и Трейдюниън Нигерия. Те показаха страдание, че държавното управление отхвърля да води договаряния всъщност, като означиха " последствията от злощастното повдигане на цената на бензина, което аргументи големи премеждия на нигерийските служащи и национални маси ".

Синдикатите би трябвало да продължат договарянията, а не да прибягват до стачки, отговори кабинетът. Той предизвести, че в случай че върне дотациите, които костваха на бюджета милиарди долари годишно, това ще утежни още повече обстановката на нигерийската стопанска система, която така и така е измъчвана от двуцифрена инфлация, дефицит на задгранична валута и дребен рандеман на нефт.

За момента е мъчно да се предвижда до какъв резултат ще докара стачката. Малко евентуално е обаче нигерийският президент да се откаже от тази знакова мярка, без която осъществяването на амбициозната му политическа стратегия ще бъде сложено под въпрос.

Отменянето на дотациите аргументи, както и на контрола върху валутния продан, ще аргументи компликации в кратковременен проект, призна Тинубу. В същото време той посочи, че тези ограничения са нужни за привличане на вложенията и обезпечаване на повече средства в бюджета.

Нигерийски специалисти показаха поддръжка за президента. Участниците в кръгла маса, отдадена на смекчаването на последствията от отменянето на дотациите и проведена от Търговско-промишлената камара на Абуджа, се сплотиха към мнението, че е належащо преструктуриране на валутния пазар, съобщи Новинарската организация на Нигерия (НАН).

Те акцентираха нуждата от структурни промени, оптимизация на разноските, по-висока успеваемост и по-благоприятна бизнес среда, като сложиха специфичен акцент върху по-бързия достъп на хората до парите им и въвеждането на обединен обменен курс, който да вкара ред на пазара.

На този декор, нови набези през последните дни подсетиха за може би най-сериозното предизвикателство, пред което е изправен Бола Тинубу: повсеместната неустановеност в Нигерия.

Нигерия е измъчвана от редица проблеми в тази сфера, като доста райони са наранени от принуждение на друга основа. Водещата тематика за доста нигерийци по време на предизборната акция бе точно ширещата се неустановеност.

Нигерия, където на североизток са дейни групировките Боко Харам ( " Западното обучение е осквернение " на езика на народността хауса, обитаваща северната част на страната) и " Ислямска страна ", е основен съдружник на Запада против джихадистите в Западна Африка. Други проблеми са бандитизмът и конфликтите сред аграрни и животновъдски общности на север и в централната част от страната, отвличанията за откуп на северозапад, пиратските набези по крайбрежието, сепаратистките офанзиви на югоизток и не на последно място - обвързваното с петрола принуждение.

В неделя нигерийските управляващи оповестиха за общо 14 убити и 60 отвлечени хора при разнообразни офанзиви, съобщи Ройтерс.

Предполагаеми ислямисти устроиха засада на ескорт, ескортиран от военни, като гръмнаха шест индивида - четирима бойци и двама цивилни - в североизточния щат Майдугури. Също в неделя въоръжени мъже убиха осем и отвлякоха минимум 60 души, най-вече дами и деца, в щата Замфара.

Това стана два дни откакто 35 индивида, измежду които 24 студенти, бяха похитени от университет в северозападния нигерийски район. В понеделник силите за сигурност съумяха за освободят 16 от тези заложници, в това число 14 студенти.

По време на предизборната акция Бола Тинубу даде обещание да се бори с повсеместната неустановеност в Нигерия, само че към момента не е показал своя тактика по какъв начин възнамерява да се оправи с този проблем, отбелязва Ройтерс, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР