Безспорно Людмила Филипова е една от най-обичаните и четени съвременни

...
Безспорно Людмила Филипова е една от най-обичаните и четени съвременни
Коментари Харесай

Новият роман на Людмила Филипова е посветен на богомилите и последния кръстоносен поход

Безспорно Людмила Филипова е една от най-обичаните и четени модерни български авторки. 15-те романа, които е написала, са преведени на няколко езика, продадени в общ тираж от над 2 млн. копия. А тази година по Българска национална телевизия гледахме екранизация на едно от най-успешните й заглавия – „ Войната на буквите “.

 

Новата й книга е със заглавие „ Войната на верите “. В нея авторката прави шокиращи разкрития за богомилите и последния кръстоносен поход. Романът се утвърди като един от бестселърите на книжния пазар през последните месеци.

 

Вдъхновението за новата й книга пристигнало от история за 65 бойци, жертвали живота си да спасят цялото спокойно население в област Шумен по време на последния кръстоносен поход. С историята я осведомени хора от клуб „ Традиция “ – клон Шумен. Бърза да посочи, че в тази история нито западните рицари в доспехи са спасители, нито пък османските бойци са враговете, които чакаме.

 

Нуждаела се от години, с цел да събере нужната информация и да откри ъглите, през които да я опише. В книгата се споделя за живота на българите в първия век от османските завоевания на Балканите, за богомилите и тяхната 5-вековна история, за конфликта сред Изтока и Запада, случил се таман по нашите земи, за спора на религиите, за султан Мурад II, за Владислав Варненчик, за Влад Дракула, за западните царства и Светата инквизиция – всички те са аргументите, водещи до борбата в Шуменския край.

 

Предполага, че тази история не е станала публично притежание досега поради неуместните истини в нея. до момента ни бяха натрапвани показа за неприятните османци, за героизираните рицари и положителната черква, само че истината е доста по-различна от това. Както и че богомилите са разкол, която е изкоренявана поради човешкото положително, акцентира Филипова.

 

След Х век богомилството се е популяризирало из цяла Европа и даже към Изтока. Това е едно от най-мащабните и почитани учения през Средновековието, тръгнало от нашите земи. Предполага се, че е учредено през Х век в княжеския манастир на княз Боян (Баян) – най-малкият наследник на цар Симеон.

 

 

По това време църквата (най-вече католическата, само че и православната) вършат всичко по силите си, с цел да се отърват от учението на богомилите. Дори Светата инквизиция е основана точно за да се пребори с тях по най-жестокия прочут в историята на човечеството метод.

 

Тази борба сред верите е неуместна, поради обстоятелството, че по това време богомилите в действителност се стремят да върнат към живот най-първото и чисто християнско обучение. Опитват се да се борят за правдата към личността, за тъждество сред половете, за устрема към научно познание, за образованието и за здравното лекуване. На процедура те се трансформират в първото демократично придвижване в света.

 

Причината, заради която църквата се е обърнала против богомилите, борещи се за правдата е, че те са подритвали властта и благосъстоянието й, по този начин както и на западните крале. А всички знаем, че знанието пречи на устрема към лесна операция от страна на властта. По това време с него се е борила църквата, а през днешния ден го вършат диктаторите и мощните на деня.

Автор: Уикенд

 

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР