Безспорно изменението на климата засяга най-уязвимите общности, включително децата, които

...
Безспорно изменението на климата засяга най-уязвимите общности, включително децата, които
Коментари Харесай

Зам.-министър Ренета Колева призна: Децата са най-уязвими на негативни въздействия!

„ Безспорно изменението на климата визира най-уязвимите общности, в това число децата, които са най-податливи на отрицателни въздействия заради факторите на развиването “. Това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева на събитие, отдадено на Децата и климата, проведено от УНИЦЕФ в границите на световната климатична среща COP28 в Дубай, оповестяват от пресцентъра на екоминистерството, предава 24 часа.
По думите й, смяната в държанието на всички групи в обществото е опция за разрешаване на проблемите, свързани с екологичната резистентност и битката с изменението на климата. „ Пред нас стои задачата да подобрим разбирането на обществото и изключително на децата и младежите за изгодите от постигането на нулево замърсяване на околната среда, енергийна и ресурсна успеваемост, съхраняването на естествения капитал, изменението на климата и последствията от него “, добави Ренета Колева.
България поставя обилни старания в тази тенденция и всяка година районните структури на министерството организират национални акции за повишение на публичното схващане и просвета за битка с климатичните промени, описа за.-министърът. И добави: „ Хиляди деца и възпитаници се включват в разнообразните информационно-обучителни мероприятия в границите на тези акции – състезания, изложения, акции по разчистване и залесяване, лекции, семинари, беседи и доста други “.
Пример за институционалните старания на Министерство на околната среда и водите и районните структури е изпълнената през предходната година стратегия „ Политики за младежта в областта на околната среда “. Целта на програмата беше включване на младежите в процесите по създаване на схващане за запазване на околната среда, както и смяна в навиците, свързани опазването на околната среда и зеления преход. Един от целите на програмата беше противопоставяне на смяната в климата, понижаване на въглеродния отпечатък и реализиране на енергийна самостоятелност.
„ Обучението по околна среда и битката против климатичните промени е застъпено и в националния учебен стандарт в България. Всички тези действия са в резултат на разбирането ни, че за образуването на екологична и климатична просвета е належащо за използването на цялостна и поредна политика за насърчаване на познания, умения и ценностни ориентации. Задължително е тази политика да се ползва от най-ранна детска и ученическа възраст “, сподели още Ренета Колева.
България е измежду първите страни, включили се към декларацията за децата и околната среда на УНИЦЕФ.
В рамките на СOP28 България ще бъде хазаин на събитие, отдадено на децата и климата, което ще се организира на 8 декември, с присъединяване на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, заместник-председателя на Европейска комисия по народна власт и демографски въпроси Дубравка Шуица, заместник-изпълнителния шеф на УНИЦЕФ Кити ван дер Хайден, заместник-министър ръководителя и министър на околната среда на Испания Тереза Рибера, министъра на околната среда на Белгия Закия Катаби.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР