Безработни, които започнат работа на повече от 50 км от

...
Безработни, които започнат работа на повече от 50 км от
Коментари Харесай

Разходи за наем и детска градина ще се поемат при започване на работа в друг град

Безработни, които стартират работа на повече от 50 км от сегашния си адрес, ще могат да получат средства за покриване на разноски за наем на жилище, такси за детска ясла и градина, интернет.

За да се възползват от тази опция, те би трябвало да имат трудов контракт, да са ориентирани към новото работно място от бюро по труда и да сменят настоящия/постоянния си адрес в обитаемото място, в което са намерили работа. Това плануват промени в Правилника за използване на Закона за поощряване на заетостта, който беше утвърден от държавното управление.

Пари за наем ще се отпускат единствено на хора, които не имат парцел в обитаемото място, в което са се преместили. Средствата ще се изплащат за не повече от 12 месеца.

Размерът ще се дефинира всяка година в Националния проект за деяние по заетостта, като за 2017 година е планувано да е до 200 лева на месец. Средствата ще се получават въз основа на документи за направени разноски.

С друга смяна в правилника се регламентира редът, по който регионалните комисии по претовареност ще вършат изследвания за потребностите на работодателите от района от работна мощ.

Изследванията ще се вършат два пъти годишно. Информацията ще се употребява за възстановяване на посредническите услуги по заетостта, както и за възстановяване на процеса на взаимоотношение сред страната и бизнеса при обмисляне на образования и осъществяване на ограничения за поощряване на заетостта.

За улеснение на достъпа до посредническите услуги се планува търсещите работа лица да могат да употребяват тези услуги във всяко бюро по труда, без значение от адреса на регистрацията си. Ще отпадне глобата за преустановяване на регистрацията като незает, когато търсещите работа лица сменят адреса, по който са регистрирани в дирекция “Бюро по труда “, без да уведомят за това.

Разширява се групата на лицата, които ще могат да употребяват средства за ежедневни транспортни разноски за пътувания до местоработата и назад или за транспортни разноски за показване пред шеф за наемане на работа. Съгласно измененията, средствата ще се дават и на лица, сключили трудов контракт за период по-малък от 6 месеца.

С дълготрайно безработните лица ще се подписва съглашение за интеграция в претовареност, което ще съдържа оферти за прилагане на съответни услуги за превъзмогване на самостоятелни спънки за интеграция на пазара на труда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР