Безработицата в Германия спадна без май по-силно от очакваното, тъй

...
Безработицата в Германия спадна без май по-силно от очакваното, тъй
Коментари Харесай

Понижение на германската безработица през май



Безработицата в Германия спадна без май по-силно от предстоящото, защото фирмите в страната наеха повече личен състав предвид на възобновяване на водещата европейска стопанска система на фона на намаляващ брой на инфектирани с ковид и обвързваното с това облекчение на противоепидемичните ограничаващи ограничения.

Изненадващо солидният трудов пазар поддържа упованията за възобновяване на потребителското ползване през летните месеци, защото семействата са подготвени да изразходват повече средства след месеци на лимитирани благоприятни условия за харчене заради наложените по-рано противоепидемични ограничавания.

Бюрото по труда на Германия разгласи, че броят на безработните в страната се намали през май на сезонно-коригирана база с 15 000 при упования на финансовите пазари за понижение с 9 000, достигайки общо 2,739 милиона.

Равнището на безработица през май на сезонно-коригирана база остана непроменено спрямо предходния месец на равнище от 6 на 100.

На некоригирана база равнището на безработица в Германия се намали през петия месец на годината до 5,9% от 6,0% през април, като броят на безработните германци на некоригирана база понижа с 84 000 до 2,687 милиона по отношение на април и означи намаляване със 126 000 по отношение на година по-рано, когато първата вълна на Covid-19 докара до същински потрес.

" През май се следят първи признаци на изцяло усъвършенстване на пазара на труда, макар че въздействието на коронавирусната рецесия към момента се вижда доста ясно, само че това влияние отслабва ", разяснява шефът на Бюрото по труда Детлеф Шееле.

Допълнителен позитивен знак е, че броят на чиновниците, които са на кратко работно време, съгласно държавните схеми за отбрана на работните места, известни още като Kurzarbeit, е понижен внезапно през май с 90 000 до 3,492 милиона.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР