Безпрецедентните икономически стимули, звездното увеличение на фирмените печалби и отмяната

...
Безпрецедентните икономически стимули, звездното увеличение на фирмените печалби и отмяната
Коментари Харесай

Инвеститорите търсят симптоми за бъдещите цени на активите

Безпрецедентните стопански тласъци, звездното нарастване на фирмените облаги и анулацията на пандемичните ограничавания на щатското стопанство изстреля S&P 500 до рекордни котировки и до 14% годишен растеж на пазарната оценка от 1 януари 2021-а до края на юни. Индексът завърши комерсиалната си сесия на 29 юни на равнище от 4290.61 пункта, което е повишаване с 38.43% по отношение на същата дата на 2020-а. Сходни са и достиженията на другите съществени американски борсови показатели. Лидер е високотехнологичният NASDAQ Composite с годишна облага от 44.43% към 29 юни. Следва го NYSE Composite с 39.13% и DJIA с 32.85 %. 

 

Европейските борсови показатели имат по-скромни, само че въпреки всичко двуцифрени достижения в годишен прорез. Лидер измежду най-ликвидните пазарни участници от еврозоната е френският CAC 40 с 31.50% нарастване на пазарната оценка в интервала от 29 юни 2020-а до 29 юни 2021-а. Следват го немският DAX с растеж от 27.17% и испанският IBEX MIB - с 21.52 %. Най-впечатляващи са облагите на борсовите показатели на Люксембург - над 60% на годишна база и на Австрия - над 50 %. 

Надигащата глава инфлация, опасенията за по-ранно от упованията евакуиране на програмата на Федералния запас за покупка на облигации и прогнозите, че икономическият напредък доближава върховия си капацитет, кара вложителите да учат разнообразни трендове, които да им подскажат държанието на цените на активите през второто полугодие. 

Изненадите на икономическите данни

Въпреки че анализаторите сочат мощните стопански индикатори на Съединени американски щати като главен мотор на облагите на фондовите тържища, оттук насетне може да се окаже по-трудно те да надвишават пазарните упованията, тъй като стопанската система се връща към предпандемичните си нива на напредък.   

Изчисляваният от щатската " Ситигруп " индекс на икономическите изненади, който мери степента на отклоняване на действителните резултати от прогнозите на икономистите, сега е 16.4 пункта против рекордните 270.8, " допрени " през юли 2020 година. 

Ще се забави и растежът на фирмените печалби след трагичния им скок през второто тримесечие: упованията са за 24.2% нарастване в интервала юли-септември - много под оценката на Refinitiv от 64% от април до юни. 

Промени в настройките на пазарните играчи

Оптимизмът на вложителите за възходящата посока на придвижване на цените на акциите през второто полугодие се охлажда през последните седмици. 

Анкета на Амриканската асоциация на самостоятелните вложители демонстрира, че към 40% от участниците са уверени, че борсовите показатели ще продължат да нарастват през идващите шест месеца против 56.9% в средата на април. 

Някои анализатори одобряват този спад като сигнал за надценен пазар, който се приготвя за низходяща промяна.

Маржът на доходността на облигациите

Инвеститорите наблюдават деликатно щатския $, който реализира 2.5% растеж към кошницата от най-активно търгуваните валутни съперници след ненадейно твърдата смяна на тона на последното заседание на паричния комитет на Федералния запас и възможния по-ранен старт на възходящия лихвен цикъл. 

Разликата в доходността на базовия десетгодишен американски дълг и сходните по срочност немски облигации към този момент се връща към предпандемичните си нива. Което покачва привлекателността на зелените пари спрямо единната европейска валута и може да ги поддържа през второто полугодие.  

След вял опит да поевтинее до 1.20 $ за едно евро, щатската парична единица още веднъж набра сили и в късния следобяд на 30 юни се разменяше против 1.1870 $ за едно евро. По всяка възможност американската валута ще тества равнището на опозиция от 1.1830 за едно евро и при възможен пробив може да продължи да нараства даже до 1.17 $ за едно евро.  

Инфлацията в радара на икономистите

Един от най-съществените фактори, които образуват мнението на вложителите за бъдещите пазарни оценки на другите активи, е инфлацията. Както и реакцията на Федералния запас вероятно да я спре като приключи политиката си на обилно парично предложение в поддръжка на националното стопанство по-рано от упованията. 

Засега цените порастват, освен това освен на американска земя. 

Главният икономист на " Бенк ъф Инглънд " - Анди Холдейн, предизвести, че инфлацията на Острова може да завърши годината наоколо до 4 %. Това ще е най-голямото предизвикателство пред английски парични стратези след срутва на паунда през 1992 година. Холдейн, който напусна поста си на 30 юни, съумя да пренасочи вниманието на сътрудниците си от стимулирането на стопанската система към контрола на ценовия растеж. Защото, съгласно него, закъснялата реакция ще изисква по-екстремна интервенция на по-късен стадий.

В еврозоната инфлацията се охлади през юни, което донесе краткотрайно облекчение на европейските централни банкери. Потребителските цени са се повишили с 1.9% годишно против 2% през юни. Базовият показател, от който са изключени мощно неуверените пера като храни и сила, се е повишил с по-скромните 0.9 %.

Икономисти чакат ценовия напън да се възобнови през август вследствие на последователното възкръсване на бизнеса и отпадането на противопандемичните рестрикции. Мнозинството парични стратези на ЕЦБ са уверени, че инфлационния напредък е краткотраен и считат да продължат досегашната свръхщедра парична политика. А ръководителят на Бундесбанк - Йенс Вайдман, предизвести през седмицата, че възходящия инфлационен риск е " доминиращ ". Според данните, оповестени на 30 юни, безработицата в Германия е паднала съвсем двойно повече от прогнозите при започване на месеца, а доверието в икономическата вероятност на еврозоната е достигнало най-високото си ниво от 2000 година насам.

Затрудненията на златото

Златото завърши най-губещия си месец за последните повече от четири години. Основният фактор за слабостта на жълтия метал е мощният щатски $, поел уверено нагоре на 30 юни. Една от аргументите за повишаването на зелените пари е възобновеното търсене на избавителни убежища след настъплението на индийския " делта " вид на вируса. Виновен за златните несполуки е и Федералният запас, който евентуално ще стартира да покачва лихвите година по-рано от упованията. 

Златните котировки слязоха под 1800 щ. $ за тройунция и в късната следобедна търговия на 30 юни металът с незабавна доставка се разменяше против 1762 $ за тройунция, а златните договори с падеж през август - с $ по-ниско. През юни цените на скъпоценната суровина паднаха със 7.6% - най-силно от... ноември 2016 година насам.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР