Безпокойството само по себе си е проявление на адреналина, когато

...
Безпокойството само по себе си е проявление на адреналина, когато
Коментари Харесай

Безпокойството разболява не само душата

Безпокойството единствено по себе си е проявяване на адреналина, когато той се освобождава в организма, казва Робърт Глатър, лекар по медицина в болница " Ленокс Хил " в Нортуел, Съединени американски щати, пише INSIDER.  " Зениците ви се уголемяват, дишането ви се форсира, сърцето ви бие по-учестено и кръвното ви налягане се покачва. От еволюционна позиция, всичко това може да е животоспасяващо ", споделя Глатър, обяснявайки, че това е методът, по който тялото ни се приготвя за евентуална ситуации, предвещаваща " битка или бягство ".

Всеки усеща тревогата друго, но има няколко съществени физически признака, които може да изпитате, когато натискът на отрицателните страсти стане несъразмерен. Ето някои от най-често срещаните:

Мигрените - отговор, само че и причина за безпокойствие.  Според статистиците стотици милиони души по света страдат от мигрена всяка година, само че към момента не е ясно кое е първо: тревогата или мигрената. Въпреки това, терзанието може да повлияе и да задейства мигрената, нарушавайки сънят и храносмилането.

Храносмилателната ви система може да понесе огромен удар.  Когато страстите карат тялото ви да превключи в режим на борба или бягство, когато мозъкът ви се надпреварва и не можете да спите, когато дишането и пулсът ви се ускорят, вашата храносмилателна система може да бъде наранена. Не е извънредно да усетите гадене, позиви за повръщане, киселини в стомаха и така нататък

Развивате невротичен тремор или тик.  Това може да включва държание като устно повторение на звуци, бързо намигване, кашлица, гримаси или други сходни, които могат да се развият вследствие на тревога, съгласно Националната здравна работа на Обединеното кралство.

Ставате по-податливи на заболявания.  Продължителният стрес и то в огромни дози, усилва производството на хормона кортизол, прочут още и като един от основният хормон на напрежението. Когато се освобождава по-дълго време в по.големи количества, той отслабва имунната система. Кортизолът нормално работи, с цел да помогне за понижаване на възпаленията, като визира антителата, свързани с възпалителните процеси и съотношението на белите кръвни кафези. В един миг, поради нараснало безпокойствие, вие не можете да се преборите с инфекциите.

О бострят се към този момент съществуващи кожни болести . Ако страдате от псориазис, екзема или друго кожно неспокойствие, стресът и тревожността могат да ги влошат. Тревогата също може да провокира и обриви, в това число уртикария, мехури, както и чувство за парене или сърбеж без забележим обрив.

Сърдечният ви темп се форсира.  Всички защитни функционалности на организма се задействат при стрес. Сърдечният пулс се форсира, с цел да изпомпва повече кръв към крайниците, дишането се учестява, с цел да насити кръвта с задоволително О2. Сърцебиенето постоянно е признак на психически стрес, а не на физически проблем, само че за жалост хората най-вече се пробват да потушат физическия признак, вместо да се научат да се оправят със обстановките, причиняващи признаците.

Вие сте или прекомерно горещи, или прекомерно студени, или прекомерно се потите.  Можете да обвинявате за това бързия си сърдечен темп, споделя психологът доктор Линдзи Хендерсън. Тази реакция на напрежението може да способства за фрапантни промени в телесната температура. Горещите талази, изпотяването и студените тръпки, коите усещате, когато тялото ви се пробва да регулира вътрешната температура, са физически отговори на тревогата, изяснява Хендерсън.

Замаяни и изтощени сте.  Когато се приготвя за борба или бягство, тялото ви форсира приема на О2. Когато въздухът циркулира по-бързо в кръвния поток, тялото ви ще реагира на претоварването с плитки вдишвания, карайки ви да се чувствате замаяни и слаби, и с чувство за изтръпналост по кожата, изяснява Хендерсън.

Ако изпитвате някой от изброените признаци, си коства да поговорите с лекаря си. Може би аргументите надалеч не са по този начин явни.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР