Безпокойство относно сметките за ток на домакинствата. Причината - дефицит

...
Безпокойство относно сметките за ток на домакинствата. Причината - дефицит
Коментари Харесай

Дефицит от 1 милиард лева: Ще има ли увеличение от 20% на тока за всички?

Безпокойство по отношение на сметките за ток на семействата. Причината - недостиг от 1 милиард лв. във фонда, който би трябвало да компенсира сдруженията, снабдяващи битовите консуматори при частичната либерализация на пазара от лятото.

От 1 юли не регулаторът, а Министерският съвет ще дефинира базова цена на тока. Енергодружествата пък ще купуват електричество от свободния пазар.

Ако там цената е по-висока от избраната от държавното управление, те ще получават обезщетения от Фонд " Сигурност " на енергийната система.

С днешна дата обаче дефицитът във фонда е 1 милиард лв. и няма решение по какъв начин ще бъде напълнен.

„ През крайната цена – това е един от методите, уповавам се, да не се стигне до там, тъй като в случай че би трябвало да бъде платена от потребителите това би означавало 20 % нарастване на тока за всички - и за бизнеса, и за семействата “, разяснява Делян Добрев – ръководител на Комисията по енергетика.

„ Тепърва Министерският съвет ще излезе с решение по какъв начин да бъде избрана базовата цена. Но то няма да допуска внезапно повешаване на цената на електрическата енергия. Всякакви спекуцалии за повишение на цената - с 10-20 и повече %, обслужват ползи отвън ползите на потребителите “, съобщи Иван Иванов – ръководител на КЕВР.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР