Безплатното саниране тръгва в средата на ноември, две седмици след

...
Безплатното саниране тръгва в средата на ноември, две седмици след
Коментари Харесай

Голям наплив за безплатното саниране, никой няма предимство

Безплатното саниране потегля в средата на ноември, две седмици след края на публичното разискване на насоките за кандидатстване. Получени са много мнения и част от тях ще бъдат отразени, заяви шефът на дирекция “Жилищна политика ” в Министерство на регионалното развитие Добромир Василев.

Непроменен обаче остава срокът, в който ще се събират документите за 100% безплатно саниране – 31 март. Едва по-късно комисия ще прави оценка и класира постройките. Правилото за установяване на това кои блокове ще получат пари, няма да бъде “пръв по време – пръв по право ”, както беше при предходната национална стратегия за саниране. „ Тъй като сумата е лимитирана, а искащите несъмнено ще са доста, има възможност тези, които не съумеят да се класират до края на март, да останат за втория стадий, добави Василев. Тогава обаче с пари по Плана за възобновяване и резистентност ще бъдат покрити единствено 80% от разноските. Останалата част етажната благосъстоятелност би трябвало да обезпечи сама. 

Новото в тази стратегия е, че откакто бъде записано сдружението, то би трябвало да подписа партньорски контракт с общината. По-нататък процедурите ще движи самата община – тя ще кандидатства от името на сдружението и ще подава документите, а след възможното утвърждение ще избере с публични поръчки компания, която да проектира топлоизолирането, друга компания да го извърши и трета за строителен контрол. Тя ще издаде и строителното позволение, както по принцип планува законът. Разплащанията също ще минават през общината и хората няма да боравят с пари, обясниха от Министерство на регионалното развитие.  
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР