Безплатното саниране на жилищни сгради приключва, обяви министърът на околната

...
Безплатното саниране на жилищни сгради приключва, обяви министърът на околната
Коментари Харесай

Юлиан Попов: За енергийното обновяване на сградния фонд у нас са необходими 60 млрд. евро

Безплатното саниране на жилищни здания завършва, разгласи министърът на околната среда и водите Юлиан Попов. Според него 100% безплатно финансиране към този момент е невероятно, а опция са частните вложения и персонално присъединяване на притежателите. 

 

Енергийно бедните ще бъдат подпомагани, с цел да няма обществено разслоение в процеса. Попов заяви още, че за енергийното възобновяване на сградния фонд в България са нужни 60 милиарда евро. 

 

Повече от 66 000 здания се нуждаят от енергийно възобновяване. Досега с грантови безплатни средства са актуализирани едвам 4% от тях. Това следва за още 700 здания, след което ще се премине към финансиране само с частен капитал и самоучастие на притежателите, сподели министърът на околната среда и водите:

 

" Ако ние отделяме всяка година по 1 милиард евро обществен запас, това са пари за 60 години. Тоест, в случай че ние вървим с този метод на вложение на 100% обществен запас в обновяването на здания, българският сграден фонд ще остане постоянно 70-те, в най-хубавия случай - ранните 80 години ".

 

Въпреки че държавният запас не е задоволителен, с цел да подсигурява темповете на енергийното възобновяване на сградния фонд, преустановяването на безвъзмездното финансиране ще докара до обществено разслоение в обществото, предизвести министърът.

 

От своя страна, заместник-министърът на районното развиване Ангелина Бонева уточни, че Националният декарбонизационен фонд ще подкрепи енергийно бедните.

 

" От 100% грантово финансиране би трябвало най-сетне да се премине към самоучастие, към частно финансиране. Само с обществени пари няма да стане. Публичните пари от ден на ден би трябвало да се насочат към подкрепяне на енергийно бедните ". 

 

Източник БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР