Безплатно лекарство, което от април се покрива от НЗОК, скочи

...
Безплатно лекарство, което от април се покрива от НЗОК, скочи
Коментари Харесай

Лекарство скочи тройно!

Безплатно лекарство, което от април се покрива от НЗОК, скочи тройно на свободния пазар, алармира читателка на в. " Телеграф ".

Досега дамата купувала известния медикамент за отводняване против 6 лв.. От този месец обаче на свободния пазар той се продава за над 19 лв., оплака се пенсионерката. Тъй като не съумяла да оправи документите си при джипито, с които да получи лекарството гратис, била неприятно сюрпризирана от новата цена.

Покачването й е реалност от началото на април. " До края на март цената, на която ние сме го купували, е била 6 лв. и нещо. А в този момент аптеките го купуват на повече от 18 лв. ", изясни ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов. Цената е вдигната от търговеца и производителя преди този момент.

Майки пък алармират, че в аптеките няма " Вентолин ", който деца употребяват при астма и други белодробни болести като бронхит. " Лекарството от време на време изчезва. Доставките постоянно са по-малко, в сравнение с е търсенето. При нас сме имали доставка през март, само че към този момент месец и нещо нямаме. То попада в листата на медикаментите, които се изнасят. Като споделям изнасят, имам поради вътрешнобщностни покупко-продажби в Европейския съюз ", обясни още той.

На свободния пазар няма и ваксини против коклюш. " Получихме дребни количества преди празниците, само че сега тези количества са изчерпани. В нито един търговец на едро сега няма ваксини. Възможно е да се откри някъде по аптеките изостанало количество от предходната седмица ", изясни Костов. Около 700 бройки от тях бяха пуснати по аптеките преди Великден.

На безвъзмезден PCR за магарешка кашлица ще имат право избрани групи от обществото. Ще могат да се правят в РЗИ – Варна, Плевен, Пловдив, Стара Загора и София. Те обаче би трябвало да дават отговор на избрани критерии. Така да вземем за пример ще се изследват гратис  първи случай в обитаемо място в дадена област, болни деца до 5 години и такива с тежко протичане и хоспитализация, както и малчугани при епидемиологичен гърмеж в градина или учебно заведение. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР