Безплатните консултации по сексуално и репродуктивно здраве за жени, организирани

...
Безплатните консултации по сексуално и репродуктивно здраве за жени, организирани
Коментари Харесай

В УМБАЛ „Свети Георги“ консултират безплатно по сексуално...

Безплатните съвещания по полово и репродуктивно здраве за дами, проведени от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „ Свети Георги “ послучай Световния ден на контрацепцията – 26 септември, ще се проведат до 29 септември в това число. Първоначално те бяха планувани в два дни – 25 и 26 септември, само че заради огромния интерес, взехме решение да удължим периода, заяви началникът на АГ клиниката доцент доктор Екатерина Учикова.

Кампанията ще се организира от 9:30 до 12:30 ч. на 3 етаж в Хирургичния блок на болничното заведение на бул. „ Пещерско шосе “ №66. Жените могат да получат цялостна здравна консултация от експерти в региона на женското здраве, по отношение на актуалните способи за контрацепция и отговори на въпроси, свързани със сексуалността, половите взаимоотношения и репродуктивното здраве, изясни доцент Учикова.

На 26 септември се отбелязва Световният ден на контрацепцията. Водеща началото си от 2007 година, самодейността има за цел да усъвършенства познанията за другите способи на контрацепция и да обезпечи опция за осведомен избор на младежите във връзка с тяхното полово и репродуктивно здраве. Целта на акцията е да насърчи младежите да приказват за секс и за опциите за предотвратяване от нежелана бременност и полово-преносими инфекции. А, в случай че са решили да вършат секс, би трябвало да бъдат готови за това, да знаят от кое място могат да намерят информация, да търсят помощта на експерт или непосредствен до тях човек, на който могат да се доверят, поучават експертите.

Мисията на Деня на контрацепцията е да способства за свят, в който всяка една бременност е мечтана. Фармацевтичната компания „ Гедеон Рихтер “ ще поддържа готовността, грижата и отговорността на акушер-гинеколозите, предоставяйки материали, които да покачат равнището на осведоменост на младежите за методите и опциите за предотвратяване от нежелана бременност.

Днес един от целите на актуалното общество в здравен и обществен аспект е отбягване на нежелана бременност и по едно и също време с това фамилно обмисляне. Целта е освен да се избегнат здравословните и психоемоционални проблеми, свързани с спирането на бременността, а и да се даде опция на дамите да възнамеряват раждането на своите деца.

Недоброто познаване на актуалната контрацепция е причина огромна част от дамите в репродуктивна възраст в България да се опасяват и да не употребяват актуалните способи за предотвратяване от нежелана бременност.

Абортите като решение за непланирани, нежелани или терминирани бременности могат да станат причина за стерилитет. У нас има 250 хиляди двойки с този проблем.

Целта на консултациите със експерт във връзка с половото и репродуктивно здраве е да насочи дамите към свободен избор, учреден върху осведоменост за типовете контрацепция, образование и обмисляне на бъдещето.

СТАТИСТИКАТА

България е измежду страните в Европейския съюз с максимален негативен натурален приръст на популацията. По данни на Национален статистически институт за 2015 година естественият приръст е -6.1%, което дава отговор на -44 167 души при Раждаемост от 66 370 индивида и смъртност на 110 117 души.

За интервала 2000 – 2015 година броят на дамите във възрастовата група 15 – 25 години е намалял със 196 210. Това от своя страна ще докара до фрапантен спад в раждаемостта през идващите 10 години, което прави отговорността на акушер-гинеколозите като експерти по съхраняването на женското здраве още по-голяма.

Отново по данни на Национален статистически институт, броят на ражданията за 2014 година е 67 575, броят на абортите – 26 183, от тях 15 391 (59%) са били по избор. България е на трето място в Източна Европа след Русия и Украйна по брой аборти във възрастта 15 – 19 години. Тъжна статистика сочи, че едвам 20% от бременностите в страната са планувани, за разлика от страните в Европейски Съюз, където този % е 60-70. В продължение на три десетилетия абортите като безспорен брой превишаваха броя на ражданията.

По данни оповестени в Европейско издание „ The European Journal of Contraception “ §Reproductive Health Care – юни 2016 година, 30% от дамите в България практикуват пресечен сексуален акт, като ¼ от тях забременяват в границите на 1 година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР