Безплатни прегледи на сърцето ще проведе Клиниката по кардиология към

...
Безплатни прегледи на сърцето ще проведе Клиниката по кардиология към
Коментари Харесай

Безплатни прегледи на сърцето в УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив

Безплатни прегледи на сърцето ще организира Клиниката по кардиология към УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД - Пловдив във връзка Световния ден за битка с хипертонията.

Началникът на клиниката проф. доктор Федя Николов и неговият екип канят искащите да се прегледат на бул. Пещерско шосе 66 в кабинет №11 с авансово записан час на 032/ 602-377.

Отново под егидата на кардиологичната клиника в университетската болница се провежда премерване на артериалното налягане и пред община Пловдив през днешния ден и на 20 май от 10 до 16 часа.

Участниците ще бъдат осведомени с рисковете от хипертонията, като получат осведомителни материали със препоръки за здравословен метод на живот, за стойностите на кръвното налягане и по какъв начин да разпознават неговото повишаване.

Артериалната хипертония е най-разпространеният рисков фактор за исхемична болест на сърцето и мозъчен инсулт. Повече от две трети от пациентите в Кардиологична клиника са с това съпътстващо заболяване.

От години клиниката е основател в провеждането на всеобщи скрининги за разкриване на хипертоници в Пловдив и Южна България. Има наклонност да се усилва честотата на хипертонията, както и намаляване на възрастта на хипертониците. Честотата на хипертонията по наши данни е 52%. Тревожно е, че една трета от пациентите не знаят, че имат хипертония.

Само 40% от тези, които я лекуват, съумяват да доближат естествени стойности на артериалното налягане.

Световен ден за битка с хипертонията се инициира най-голямата синхронизирана международна здравна акция „ Май месец за мерене “. За поредна година в България тя ще се организира по самодейност на Българската лига по хипертония с поддръжката на СЗО - клон България, Български червен кръст, Национална пациентска организация, Асоциация на студентите медици в България, Българска студентска фармацевтична асоциация, медицинските университети в страната, общините и други сътрудници.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР