Безплатна и доброволна за всички български граждани ще бъде ваксината

...
Безплатна и доброволна за всички български граждани ще бъде ваксината
Коментари Харесай

Лекар ще преценява дали да ни ваксинира за COVID-19

Безплатна и доброволна за всички български жители ще бъде имунизацията против ковид, съобщи за следващ път министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов в Народното събрание при разискването на план на решение за одобрение присъединяване на България в закупуването на ваксини против COVID-19.

Ваксината няма да влиза в имунизационния календар. Тя ще се слага от доктор, който ще реши какво е здравословно положение на всеки човек, акцентира министърът.

Планът за имунизиране е подготвен и на следващия ден ще бъде гласуван от Министерския съвет, сподели Ангелов. По него се работи повече от 10 дни. В него ясно и тъкмо ще бъдат написани всички целеви групи, посочи той.

Ваксината ще дойде в България и ще се ползва на българските жители, когато получи позволение от Европейската организация по медикаментите. Това значи, че тя ще има къса характерност на продукта, в която ще се намерят всички отговори на въпросите за съответните параметри, съобщи Ангелов. Същото важи и във връзка с страничните дейности, добави той.

Информационната акция за имунизацията е планувана за момента, в който тя пристигна в България и разполагаме с късите характерности на продукта, с цел да можем да разбираем ясно и навръх българските жители по кое време, кой и по какъв начин ще може да се имунизира, уточни министърът.

Костадин Ангелов отхвърли обвиняванията на опозицията, че не е взел участие в блиц надзор в здравна комисия и добави, че вратата на кабинета му е отворена за всеки депутат.

Понеже казахте, че имунизацията е вярата, не отнемайте вярата на българските жители за имунизация, прикани Ангелов депутатите от опозицията. Когато светлината загасне, е доста по-тъмно, в сравнение с в случай че не е била запалвана въобще, сподели още той.

Междувременно Народното събрание утвърди препоръчаните от кабинета за присъединяване на България в подписаните от Европейската комисия и производителите на лекарствени артикули AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand предварителни съглашения за покупка на ваксини по отношение на пандемията от COVID-19, както и предприемане на дейности за подписване на контракт за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV.

" За " бяха " 107 народни представители, без нито един " срещу ", 19 се въздържаха/18 от Българска социалистическа партия и един народен представител от ВОЛЯ/.

Отхвърлено бе предлагането на Корнелия Нинова към решението да се запише, че Министерският съвет се задължава да изготви народен проект за имунизиране на правилата на непринудено и гратис имунизиране. Уверенията на здравния министър, че подобен проект има и той ще бъде оповестен на следващия ден, не костват нищо, тъй като такива думи сме чували доста пъти от тази естрада, изясни водачът на социалистите. Текстът на Нинова бе подсилен от 63-ма депутати, " срещу " - 64, 24-ма се въздържаха.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР