Безпилотният автомобил на Uber, който през месец март прегази жена

...
Безпилотният автомобил на Uber, който през месец март прегази жена
Коментари Харесай

Роботизираният Uber е ударил пешеходеца поради особености в алгоритъма на автопилота

Безпилотният автомобил на Uber, който през месец март прегази жена в Съединени американски щати, въпреки всичко е разпознал индивида на пътя. Но логаритмите на системата са взели решение да не задействат спирачките.
Уебсайтът The Information заяви, че експертите на компанията са сложили прекомерно висок предел за различаване на рискови обекти на пътя . По този метод се заобикалят неправилните реакции на автопилота. Когато този индикатор е прекомерно невисок, системата стартира да разпознава обекти и там, където ги няма.

На 19 март тази година робомобилът се е придвижвал в самостоятелен режим в град Темпе, Аризона. Зад кормилото се е намирал чиновник на компанията. Автомобилът удря 49-годишната Елейн Хрцбърг, която взема решение да пресече със своя велосипед пътя в мрачно, неразрешено за секване място. Жената по-късно умря в болничното заведение.

Записът от видеорегистратора сподели, че до удара са оставали секунда и половина, само че автомобилът даже не е направил опит за прекъсване.

Катастрофата провокира бурни реакции. Експертите на Intel използваха своите логаритми в същата обстановка, които реагираха една секунда преди конфликта.

Записите демонстрират, че служителят на компанията не е реагирал, тъй като не е следил какво става на пътя.

Случаят е прекомерно индикативен и в този момент би трябвало да се реши, кой е най-виновен: аварийният лидер, логаритмите за различаване или логаритмите, вземащи решенията.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР