Безотговорни и съдържащи крайно неточни и подвеждащи твърдения - такива

...
Безотговорни и съдържащи крайно неточни и подвеждащи твърдения - такива
Коментари Харесай

Vivacom видяха признаци на прикрито съглашение между A1 и Yettel

" Безотговорни и съдържащи извънредно неточни и подвеждащи изказвания " - такива съгласно Vivacom са позициите на другите два огромни български телекома - A1 и Yettel, които обществено стачкуваха против решението на Комисията за защита на конкуренцията да допусне придобиването на няколко районни доставчика на телевизия и интернет.

Според компанията има опит към пазарния ѝ дял да се причисли и този на сменилата наскоро собствеността си " Булсатком ", което е неопределено и " разкрива признаци на скрито споразумение в ущърб на Vivacom ".

Контекст : Вчера Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи концентрацията сред Vivacom и " Нетуоркс-България " ЕООД, " Онлайн Директ " ЕООД, " ТВН Дистрибуция и " Телнет ".
 Комисия за защита на конкуренцията позволи на Vivacom да придобие Обновена
Разрешено: Vivacom придобива един от най-големите снабдители на интернет и телевизия в Северна България

Защо антимонополната комисия трябваше да преразгледа решението си?

Това стана, откакто по-рано антимонополният орган разреши придобиванията, само че " Теленор България " ЕАД (с ново название " Йеттел България " ЕАД) апелира в съда и през февруари 2023 година Върховният административен съд (ВАС) върна преписката на Комисия за защита на конкуренцията за ново изговаряне.

Придобиванията са следващите за Vivacom, откакто в края на 2019 година самата компания стана част от империята на United Group. През 2021 година телекомът закупи изцяло капитала на Net1, ComNet Sofia и N3.

Какво споделиха другите : След вчерашното изговаряне на Комисия за защита на конкуренцията Yettel и A1 и техните притежатели - PPF Telecom и A1 Group, излязоха с остри позиции, в които решението се дефинира като " изненадващо " и " притеснително ".

Според A1 придобиванията ще дадат на Vivacom над 60% от пазара на разпространяване на телевизионни стратегии и над 40% - на интернет и то на фона на " опит на United Group да придобие надзор над активността на Булсатком без съобщение до Комисия за защита на конкуренцията и при подозрение за редица други законови нарушавания ".
 Vivacom към този момент е водач на телевизионния пазар у нас
Нов водач на телевизионния пазар у нас

IPTV измества спътника, домашният интернет през 5G бележи огромен растеж

Според PPF Telecom става дума за " набор от покупко-продажби, които ще доведат до голяма централизация на пазарен дял и власт в ръцете на Vivacom и нейния краен притежател United Group " и то след " разпоредена от съда задълбочена инспекция, която показа опасенията на участниците на пазара по отношение на концентрацията на пазарна мощ ".

Какво споделят от Vivacom : От телекома са безапелационни, че понасятоящем имат дял от 31% от пазара на закрепен широколентов достъп до интернет и дял от 33% от пазара на платена телевизия в България (въз основа на броя на абонатите), като не престават да усещат мощна конкуренция от A1 и по-малките снабдители както на национално ниво, по този начин и в Северна България, където са основани подлежащите на придобиване компании.

" Следва да се означи, че А1 не показва угриженост по отношение на господстващото си състояние в Австрия, където делът на компанията се равнява на съвсем 50% от клиентите на широколентов достъп до интернет в страната. Нито А1, нито Yettel имат недоволства в Сърбия, където на оператора на United Group (SBB) непрекъснато е отказвано навлизането на мобилния пазар ", разясняват от Vivacom във връзка със " съгласуваните изказвания " на съперниците си.
 КРС не разреши на Vivacom да усили цените за достъп до шахтите си
КРС не разреши на Vivacom да усили цените за достъп до шахтите си

Това е още един фронт в спора в телеком бранша

Освен това прибавят, че след 3,5 милиарда лв. вложения на United Group у нас равнището на телекомуникационния пазар се е подобрило и конкуренцията се е засилила: " Призоваваме всички телекомуникационни компании в България, вместо да вършат опити да манипулират българските консуматори и да въздействат на управляващите с медийни изказвания, да се съсредоточат върху даването на качествени артикули и добавена стойност на своите клиенти, тъй че всички ние като промишленост да продължим да развиваме предлаганите услуги и да подобряваме тяхното качество ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР