Безмилостно растящите наеми, осем последователни увеличения на лихвените проценти, нарастващите

...
Безмилостно растящите наеми, осем последователни увеличения на лихвените проценти, нарастващите
Коментари Харесай

Скритата жилищна криза в един от най-недостъпните пазари в света се влошава

Безмилостно растящите наеми, осем поредни нараствания на лихвените проценти, възходящите разноски за живот и редица естествени бедствия през последните няколко години в допълнение нагорещява един от най-недостъпните жилищни пазари за наеми в света.

Много огромни градове в Австралия изпитват спад в достъпността на наемите тази година, съгласно годишния отчет за показателя на достъпността на наемите, оповестен от SGS Economics and Planning, представен от изданието Daily Sabah.

Двойките без работа и самотните родители в страната, получаващи държавна помощ, са изправени пред пазар, на който едвам 0,1% от наемите са налични, съгласно отчет на благотворителната група с нестопанска цел Anglicare.

Една от огромните столици в сраната Сидни е измежду 10-те най-скъпи пазара за наеми в света, по данни на организацията за парцели Savills, изпреварвайки градовете Маями и Париж.

В интернационалния отчет за досегаемост на жилищата на Demographia тази година Сидни се настани на второ място като най-недостъпен пазар в света, след познатия ни водач Хонконг.

Предлагането на жилища чартърен е на най-ниското равнище от две десетилетия, изправяйки наемателите против рекорден брой хора, които към този момент не могат да си разрешат да купуват след скока в цените на жилищата.

" Цунами " от бездомни

Нарастващите равнища на миграция след отварянето на границите тази година усилиха търсенето, като конкуренцията за парцели докара до напревари за предложения за наем. Правителството на Нов Южен Уелс, със Столица Сидни, разгласи предходната седмица, че ще забрани наддаването за жилища чартърен в жанр аукцион.

Наемателите обаче биват изгонвани от притежатели на жилища, които желаят да вдигнат наемите, с цел да бъдат в крайник с възходящата инфлация, която е на 32-годишен връх, написа Ройтерс.

Много останали без дом поданици в последна сметка са принудени да живеят в коли или кемпери. Най-тежките наводнения в Австралия до момента в източната част на страната по-рано тази година унищожиха домове и принудиха към 40 000 души да се изтеглят, което усложни допълмнително жилищната рецесия.

Търсене на решения

Собствениците на парцели споделят, че растящите разноски ги принуждават да покачват наемите.

Според Доклад на Австралийския институт по опазване на здравето и обществени грижи (AIHW) към юни 2021 година в цялата страна е имало 440 200 обществени жилища, което е нарастване от по-малко от 1% през предходните 12 месеца. Времето на очакване за претендентите за обществени жилища към този момент може да доближи цели 10 години.

Премиерът Антъни Албанезе даде обещание решение и разгласи политики, съгласно които ще има дотации от 350 милиона австралийски $ за построяването на 10 000 жилища на налични цени.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР